Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.10
BTC/USDT
70,819.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

İsrail'in Gazze ablukası hafifletilmeli

IMF, Batı Şeria ve Gazze ekonomisine ilişkin rapor yayımladı.

16.09.2014 - Güncelleme : 16.09.2014
İsrail'in Gazze ablukası hafifletilmeli

WASHINGTON 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Batı Şeria ve Gazze’deki ekonomisinin yaşanan can ve mal kayıplarına bağlı olarak ciddi zarar gördüğünün altını çizerken, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşme için uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının hafifletilmesi gerektiğini vurguladı.

IMF’nin Batı Şeria ve Gazze’ye ilişkin raporu, İsrail’in son saldırılarının ekonomiye büyük zarar verdiğini ortaya koyarken, ekonominin geleceğinin taraflar arasındaki ateşkesin kalıcılığına bağlı olduğunun altını çizdi.

Ateşkesin sürmesi halinde bölge ekonomisinde hızlı ancak mütevazı bir iyileşme olacağı öngörüsünde bulunulan raporda, evlerini ve işyerlerini kaybeden Filistin halkına yapılacak maddi yardımın 1,5 milyar dolara ulaşacağı belirtildi.

Ateşkesin bozulması halinde ekonominin daha da kötüleşeceğini uyarısında bulunan IMF, bölge ekonomisinde sürdürülebilir bir iyileşmenin uluslararası toplumun desteği ve dayanışmasının yanı sıra, İsrail ablukasının gevşetilmesiyle mümkün olacağını savundu. 

Raporda şu ifadelere yer verildi:

''Uluslararası yardımların verimli kullanılması ve yeniden yapılanma faaliyetleri, gerekli inşaat malzemelerinin ithalatını yasaklayan Gazze ablukasının gevşetilmesine bağlı. Sınır rejiminde değişiklik olmazsa, kalıcı bir iyileşme sağlanamaz''

Gazze ekonomisinin 2014’ün ilk üç çeyreğinde yüzde 20 küçüldüğüne dikkati çeken rapor, şehirdeki işsizlik oranının ise yüzde 45’e yükseldiğini kaydetti. Bölgenin tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri başta olmak üzere tüm sektörlerinin kayba uğradığına dikkati çeken IMF raporunda, "ateşkesin, ekonominin yılın son çeyreğinde toparlanmasına olanak sağlayacağını ancak yatırımların kayda değer zaman alacağı" ifadeleri yer aldı.

West Bank ve Gazze’nin müşterek büyüme oranının önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında düşmesinin beklendiği dile getirilen raporda, Gazze’deki mal kaybının boyutları henüz bilinmediği için, bunun büyüme tahmini hesaplamalarına dahil edilmediği notu düşüldü.

Anlaşmaya varıldı

Öte yandan, BM Genel Sekreteri'nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, Gazze'nin yeniden inşası amacıyla bölgeye BM denetiminde inşaat malzemesi sokulması için İsrail ve Filistin'in anlaştığını söyledi.

Robert Serry, BM Güvenlik Konseyi'ne bölgedeki son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Serry, İsrail saldırılarında yıkılan ya da tahrip olan evler ve alt yapı tesislerinin yeniden inşasının önemine değindi.

Bu amaçla İsrail, Filistin yönetimi ve BM arasında üçlü mekanizma kurulduğunu kaydeden Serry, "Kurulan mekanizmayla Gazze'de hem özel hem de kamu sektörü inşaat malzemesi alabilecek" dedi.

Gazze'nin tekrar ayağa kaldırılması için çok miktarda inşaat malzemesi gerektiğini vurgulayan Serry, Gazze'de ilk defa lisanslı özel sektör firmalarının da dışarıdan malzeme getirebileceğini kaydetti.

Bu süreçte inşaat giderlerinin karşılanması için bağışların da kullanılabileceğini dile getiren Serry, uluslararası toplumun desteğinin beklendiğini ifade etti. 

Denetim sorumluluğunun BM'de olacağını kaydeden Serry, bunun için BM Genel Sekreterliği'nden daha fazla personel görevlendirilmesini istediklerini söyledi.

Serry, bu anlaşmanın "ümit verici ancak geçici bir adım" olduğunu belirterek, sorunun kalıcı olarak giderilmesi için iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın