Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,535.40
BTC/USDT
69,940.00
BIST 100
9,068.25
Dünya, arşiv

Salahaddin'de 3 bölge IŞİD'den arındırıldı

Irak'ta, Salahaddin'in Tuzhurmatu ilçesiyle Amirli ve Süleymanbeg nahiyelerinin bulunduğu bölgenin IŞİD militanlarından tamamen temizlendiği bildirildi.

02.09.2014 - Güncelleme : 02.09.2014
Salahaddin'de 3 bölge IŞİD'den arındırıldı

SALAHADDİN

Bölgedeki AA muhabirinin yerel yetkililerden aldığı bilgilere göre, Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve Şii milislerin desteğiyle, Süleymanbeg nahiyesini ele geçirdikten sonra çevredeki IŞİD hedeflerine yöneldi.

Ağır silahlarla düzenlenen operasyonlarda çok sayıda örgüt militanı etkisiz hale getirildi. Geniş çaplı operasyon sonucu, bölgedeki 33 köy tamamen kontrol altına alındı. Amirli-Kerkük arasındaki karayolu da tekrar ulaşıma açıldı.

Güvenlik güçlerinin, Kerkük ve çevresindeki IŞİD militanlarını temizlemek için yeni bir operasyona hazırlandıkları belirtildi.

"Amirli'deki durum"

Bu arada IŞİD kuşatmasından kurtulan Amirli'de durumun sakin olduğu görüldü. Sokaklara çıkarak kuşatmadan kurtulmanın sevincini yaşayan nahiyedeki bazı Türkmenlerin, "kendilerini kurtaran" askerlere sarılarak, teşekkür ettiği gözlendi.

Türkmen nüfusun ağırlıkta olduğu Amirli nahiyesi ve Tuzhurmatu ilçesi, günlerce IŞİD saldırılarına maruz kalmıştı. IŞİD militanlarının, iki yerleşim birimine yaklaşması üzerine ABD savaş uçaklarının desteğinde Irak ordu birlikleri, örgüt militanlarını bölgeden püskürtmüştü.

Irak ordusu El-Azim'de kontrolü sağladı

Öte yandan, Irak'ın Diyala iline bağlı El-Azim nahiyesi ve çevresinin, güvenlik güçleri ile IŞİD örgütü militanları arasında çıkan şiddetli çatışmaların ardından kontrol altına alındığı bildirildi. 

Irak Ordusu Dicle Operasyon Birliği Komutanı Korgeneral Abdulemir ez-Zeydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Halkın da destek verdiği ordu ve polis mensuplarından oluşan güvenlik güçleri, Azim ve Süleyman Beg nahiyeleri arasında bulunan Serha köyünü, IŞİD unusrlarından temizlemeyi başardı" dedi.

Serha köyünün, örgütün, Azim'deki "son kalesi" olduğunu ifade eden Zeydi, güvenlik güçleriyle militanlar arasında 5 saat süren çatışmalarda, 30 militanın öldürüldüğünü, köy çevresine yerleştirilen 70 patlayıcının da etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Zeydi ayrıca Bağdat-Kerkük yolunun güvenliğinin sağlandığını da sözlerine ekledi.

Hollanda ulaştıracak

Bazı doğu Avrupa ülkelerinin, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehlikesine karşı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) vereceklerini açıkladığı silahların Hollanda tarafından bölgeye ulaştırılacağı bildirildi.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis Plasschaert, konuyla ilgili Mecliste bilgi verdi. Plasschaert, Hollanda'nın bu aşamada IKBY’ye silah vermeyeceğini, sadece diğer ülkelerin gönderecekleri silahların nakliyesini gerçekleştireceğini kaydetti.

Plasschaert, silahları taşıyacak uçakların yakında yola çıkmasının planlandığını belirtti. 

Aşiret üyelerinin silahlandırılması 

Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi'den terör örgütü IŞİD'le mücadele çerçevesinde aşiret üyelerinin silahlandırılması talebinde bulunduklarını bildirdi.

Kerhut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il meclisinin güvenlik konusuna ilişkin görüşmeler yaptığını ifade etti. Bu çerçevede hükümeti kurmakla görevlendirilen İbadi'den aşiret üyelerinden 20 bin kişiyi silahlandırması talebinde bulunduklarını belirten Kerhut, "Enbar'ın IŞİD militanlarından temizlenmesi, aşiretlerin desteğine ve onların da silahlandırılmasına bağlı" dedi.

Muhabir: Emrah Yorulmaz-Salih Bilici

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın