Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,221.35
ETH/USDT
3,566.50
BTC/USDT
70,812.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Irak'ta istihbarat binasına bombalı saldırı

Irak İstihbarat binasına bomba yüklü araçla gerçekleştirilen bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

23.08.2014 - Güncelleme : 23.08.2014
Irak'ta istihbarat binasına bombalı saldırı

BAĞDAT

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, Mesbeh Mahallesi'ndeki Irak İstihbarat binasına kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu, aralarında sivillerin de olduğu 5 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Patlama nedeniyle çevredeki bina ve araçlarda hasar oluştu. 

Polis, çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı. 

17 IŞİD'li öldürüldü

Öte yandan, Irak’ın çeşitli bölgelerinde çıkan çatışmalarda 17 Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanının öldürüldüğü, 4’ü militan 9 kişinin yaralandığı bildirildi.

Enbar İl Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enbar iline bağlı Hadise ilçesinin kuzeyi ve batısında, ilçeyi ele geçirmeye çalışan IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplarla aşiretlerin desteklediği ordu güçleri arasında çıkan çatışmada 10 IŞİD militanının hayatını kaybettiğini, 5 aşiret mensubunun yaralandığını söyledi.

Kerhut, militanların uçak savar taşıyan 3 aracının kullanılamaz hale getirildiğini belirterek, militanlara ait 17 hedef ve konvoyun hava kuvvetleri tarafından vurulduğunu ifade etti.

Diyala İl Emniyet Müdürü Cemil eş-Şemeri de, Bakuba kentinin kuzey doğusunda, Hamrin barajının yer aldığı bölgede aşiretler ve hava destekli ordu birliklerinin düzenlediği operasyonda, IŞİD’in bölgedeki komutanı Musab es-Senceri ve yardımcısı Halid ed-Duleymi'nin öldürüldüğünü kaydetti.

Es-Sadiyye beldesi müdürü Ahmed ez-Zerkuşi de, Bakuba’nın kuzey doğusundaki Sadiyye beldesinde hava destekli Peşmerge güçleri ile IŞİD arasında çıkan çatışmada 7 militanın öldürüldüğünü, 4’ünün de yaralandığını belirtti.

Celevla kasabası meclis başkanı İzzuddin Salih ise hava destekli Peşmerge güçlerinin, daha önce IŞİD’in eline bulunan kasabanın kuzeyindeki 4 köyü geri aldığını aktardı.

Salih, IŞİD'in söz konusu köylerden çekilmeden önce çok sayıda eve patlayıcı yerleştirdiğine dikkat çekerek, Peşmerge güçleri arasında bomba imha uzmanları bulunduğunu sözlerine ekledi.

Havaya uçurdular

IŞİD'in, Yezidilerin kutsal kabul ettiği Musul çevresindeki yedi türbeyi ve ziyaret mekanlarını havaya uçurduğu bildirildi. 

Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Musul'un 17 kilometre doğusundaki Başika nahiyesinde Yezidilerin dini liderleri olarak gördükleri üç şeyhin türbesi, IŞİD militanlarınca bombalandı. 

IŞİD militanları ayrıca Başika'ya komşu Behzani nahiyesinde üç Yezidi türbesiyle Şilfat bölgesindeki bir türbeyi patlayıcılarla havaya uçurdu. 

Kürt medyası, söz konusu türbelerin bazılarının Yezidilerin dini önderleri Şeyh Şems, Şeyh Hasan ve Şeyh Bekir'e ait olduğunu belirtti. IŞİD'in bombaladığı diğer yerlerin Sasi Kubbesi ile Ebu Riş, Xedici, Sut Hebibi, Mahmut Xerip ziyaret mekanları olduğu ifade edildi. 

Irak'taki dini grupların kutsal mekanlarını hedefleyen IŞİD, azınlık gruplarından Kakailerin dini önderlerinden kabul edilen Baba Yadigar’ın türbesini de havaya uçurmuştu. 

Çatışma sürüyor

Irak’ın Diyala ilinin Celavla kasabasında peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında şiddetli çatışmalar da devam ediyor.

Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre, peşmerge, 11 Ağustos'ta IŞİD’in eline geçen Celavla kasabasını geri almak için ağır silahlarla saldırı başlattı. Irak ordusu, savaş helikopterleriyle peşmerge güçlerine destek veriyor. Helikopterler, Celavla merkezine konuşlanan IŞİD hedeflerini vuruyor. 

Bir grup PKK'lının da IŞİD militanlarıyla çatıştığı görüldü. İran’dan gelen silahlı bazı kişilerin de peşmergeye destek verdiği iddia edildi. İddiaya göre İranlılar, havan topu ve katyuşa (çok namlulu roketatar) gibi ağır silahları kurup, peşmergeye teslim ediyor. İranlıların, çatışmalara doğrudan girmediği, daha çok ağır silahların kullanımı konusunda peşmergeye yardımcı olduğu ileri sürüldü.

Peşmerge ile IŞİD militanları arasındaki çatışmalar, yer yer 200 metreye kadar düştü. Keskin nişancı militanların ateşi nedeniyle peşmerge, zaman zaman ilerlemede sıkıntı yaşasa da Celavla kasabasını üç koldan kuşatma altına aldı. IŞİD militanlarının bulunduğu noktalar sürekli bombalanıyor. 

Terör örgütü IŞİD militanları çekilirken peşmergenin ilerleyişini durdurmak için Hanekin ile Celavla arasındaki köprüyü havaya uçurdu. 

Muhabir: Emrah Yorulmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın