Dolar
32.39
Euro
35.07
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.10
BTC/USDT
70,180.00
BIST 100
9,103.89
Dünya, arşiv

Eide, Kıbrıs Özel Danışmanı oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Norveçli üst düzey diplomat Espen Barth Eide'yi, Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atadı.

23.08.2014 - Güncelleme : 23.08.2014
Eide, Kıbrıs Özel Danışmanı oldu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Norveçli üst düzey diplomat Espen Barth Eide'yi, Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atadı.

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Avustralya eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'dan boşalan Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevine Norveçli üst düzey diplomat ve ülkesinin bir dönem Dışişleri Bakanlığı ile Savunma Bakanlığı'nı yapan Eide'yi atadığı bildirildi.

Açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban'ın, BM'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü'nün (UNFICYP) Başkanı ve Özel Temsilci Amerikalı diplomat Lisa Buttenheim'e Nisan 2014 tarihinden bu yana özel danışmalık görevini vekaleten yürüttüğü için minnettarlığını ifade ettiği belirtildi.

Eide'nin, barış süreçleri ve barışa derin bir anlayış getiren tecrübeli diplomat olduğu kaydedildi. 

Norveç'in 2012-2013 yıllarında Dışişleri Bakanı olan Eide, 2011-2012 yıllarında da Savunma Bakanlığı görevini üstlenmişti.

Eide ayrıca, barış, barışı koruma, bölgesel ve küresel güvenlik konularında uzmanlaşmış Uluslararası İlişkiler Norveç Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve araştırma direktörü olarak görev yaparken, BM tarafından başlatılan bir dizi en iyi uygulamalar ve reform süreçlerine de katılmıştı.

Eide, en son olarak ise Dünya Ekonomik Forumu'nun Yönetim Kurulu Üyesi ve İdari Müdür olarak görev yapıyordu.

BM Genel Sekreteri Ban'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Eylül 2008 tarihinde başladığı görevinden Şubat 2014'te istifa etmişti.

Muhabir: Selçuk Acar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın