Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,563.60
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Obama'dan "infaz" açıklaması

ABD Başkanı Obama, Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından infaz edilmesinden tüm dünyanın dehşete düştüğünü söyledi.

20.08.2014 - Güncelleme : 20.08.2014
Obama'dan "infaz" açıklaması

WASHINGTON

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından infaz edilmesinden tüm dünyanın dehşete düştüğünü belirterek, Ortadoğu'daki hükümetler ve halkları, "IŞİD kanserini ortadan kaldırmak için ortak çaba göstermeye" çağırdı. 

Obama, tatilini geçirdiği Martha's Vineyard adasında, Foley'nin IŞİD tarafından infazıyla ilgili kamaralar karşısında açıklamalarda bulundu.

"Tüm dünya, Jim Foley'nin terör örgütü IŞİD tarafından vahşice öldürülmesinden dehşete düştü" diyen Obama, Foley ailesiyle görüştüğünü ve kendilerine, oğullarının kaybına dair üzüntülerini dile getirerek, tüm ulus olarak yüreklerinin buruk olduğunu söylediğini aktardı.

IŞİD'in kentlere ve köylere baskınlar düzenleyerek, korkakça şiddet eylemleriyle masumları, silahsız sivilleri öldürdüğünü kaydeden Obama, IŞİD'in hiçbir dini temsil etmediğini belirtertti. Obama, "Kurbanları çoğunlukla Müslüman ve hiçbir din insanlara masumları katletmeyi öğretmez. Hiçbir adil Tanrı, (IŞİD'in) dün yaptığını ve her bir gün yaptıklarını onaylamaz. IŞİD'in insanoğlu için değer taşıyan hiçbir ideolojisi yok. Onların ideolojisi iflas etmiş bir ideoloji" dedi.
Bu gibi insanların başarısızlığa mahkum olduğunu, çünkü geleceğin "yok edenlerce değil, inşa edenlerce" kazanıldığını belirten Obama, ABD'nin, halkını korumak için yapması gereken herşeyi durmaksızın yapmaya devam edeceğini, bu konuda uyanık olacaklarını vurguladı. 

Obama, "Dünyanın herhangi bir yerinde insanlar Amerikalılara zarar verdiğinde, adaletin yerine getirildiğini görmek için gereken herşeyi yaparız ve IŞİD'e karşı diğerleriyle birlikte harekete geçeriz. Bizim desteğimizle IŞİD'e karşı savaşan Irak halkı, bu teröristleri toplumlarının dışına atmak için birarada olmaya devam etmeli. Jim Foley'nin hikayelerini anlattığı Suriye halkı, bir zalimin ya da teröristlerin gölgesi altında yaşamayı haketmiyor" diye konuştu.

ABD Başkanı Obama, açıklamasına şöyle devam etti:
"Ortadoğu genelindeki hükümetler ve halklar tarafından, bu kanseri yayılmaması için ortaya kaldırmaya dönük ortak bir çaba sergilenmeli. Bu tür nihilist ideolojiler kesin ve net biçimde reddedilmeli. Hepimizin üzerinde anlaşabileceği bir nokta da şu, IŞİD gibi bir örgütün 21'inci yüzyılda yeri yok. Dünya genelindeki dostlar ve müttefikler olarak, ortak bir güvenliği ve dün gördüklerimizin tam tersi köklere sahip bir dizi ortak değerleri paylaşıyoruz. Bu nefret dolu terörizme karşı koymaya ve onun yerine umut ve medeniyet anlayışını getirmeye devam edeceğiz."

Beyaz Saray doğruladı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı açıklamada, ABD istihbarat camiasının Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff'u gösteren videoyu incelediğini ve videonun gerçek olduğu sonucuna vardığını belirtti.

Suriye'de görev yaparken yaklaşık 2 yıl önce kayıplara karışan gazeteci Foley'nin internette, IŞİD tarafından infaz edilirken çekildiği iddia edilen görüntüleri yayınlanmıştı.

-İspanyol hükümeti kınadı

İspanyol hükümeti, 2012'den bu yana Suriye'de rehin tutulan Amerikalı gazeteci James Foley'in Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünce infaz edilmesini kınadı.

İspanyol hükümeti, "alçakça ve gaddarca" olarak tanımladığı infazı "basın özgürlüğüne ve insanlık onuruna karşı, hiçbir haklılığı olmayan bir saldırı" olarak gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, infazdaki "barbarca ve şantaj içerikli" video görüntülerinden dolayı İspanyol hükümetinin "çok derin üzüntü duyduğu", öldürülen gazetecinin ailesine, meslektaşlarına ve ABD yönetimine başsağlığı mesajı ilettiği kaydedildi.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.