Dolar
32.56
Euro
34.86
Altın
2,317.37
ETH/USDT
3,125.00
BTC/USDT
63,750.00
BIST 100
9,722.09
Dünya, arşiv

Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde engeller var

BM'nin İnsani İşler Sorumlusu Valerie Amos, Suriye'ye yardım ulaştırmanın önünde ciddi engellerin bulundunduğunu bildirdi.

31.07.2014 - Güncelleme : 31.07.2014
Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde engeller var

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasını sağlayan Birleşmiş Milletler (BM) kararının ardından bölgeye yardımlara başlayan BM'nin İnsani İşler Sorumlusu Valerie Amos, Suriye'ye yardım ulaştırmanın önünde ciddi engellerin bulunduğunu bildirdi.

BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Amos, basın açıklamasında, Türkiye-Suriye sınırındaki Bab el-Selam geçişi üzerinden Halep ve İdlib'deki yaklaşık 26 bin kişiye gıda, barınma, su ve temizlik malzemesi taşıyan ilk insani yardım konvoyunun 24 Temmuz'da ülkeye girdiğini söyledi.

Amos, diğer konvoyların da belirlenen bu noktalardan geçmesinin planlandığını ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından kontrol edilen Irak-Suriye sınırındaki güvensiz durum nedeniyle el-Yarubiye geçiş noktasının ne zaman kullanılmaya başlanacağının belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Devam eden çatışmalar, yardım görevlilerini istemediklerini belirten çok sayıda silahlı ve terörist grubun varlığı gibi faktörlerin, geçiş noktalarında çalışmayı zorlaştırdığını ifade eden Amos, "Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Suriye'ye insani yardım ulaştırmanın önünde ciddi engeller var" dedi.

Amos, bazı muhalif grupların, özellikle Suriye'nin doğusuna insani yardım girişini zorlaştıran keyfi sınırlamalar getirmesi yüzünden yardımların temmuz ayında azaldığına da dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen hafta Güvenlik Konseyi'ne sunduğu aylık raporda, terör örgütü IŞİD'i, kontrol ettiği bölgede 711 bin kişiye insani yardım gönderilmesini engellemekle suçlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, 14 Temmuz'da muhaliflerin elindeki bölgelere, Esed rejiminin izni olmaksızın Türkiye'den Bab el-Selam ve Bab el-Hava, Irak'tan el-Yarubiye ile Ürdün'den el-Ramza geçişlerinden 180 gün boyunca insani yardım geçirilmesine onay veren kararı oy birliğiyle kabul etmişti.

Muhabir: Ayşe Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın