Dolar
32.33
Euro
34.90
Altın
2,207.78
ETH/USDT
3,571.80
BTC/USDT
70,470.00
BIST 100
9,041.32
Dünya, gazze, arşiv

ABD'den Gazze'de BM okulunun bombalanmasına kınama

Beyaz Saray ile ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na bağlı okula düzenlediği saldırıyı kınadı.

30.07.2014 - Güncelleme : 30.07.2014
ABD'den Gazze'de BM okulunun bombalanmasına kınama

WASHINGTON

Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan yaptığı açıklamada, "ABD, çocuklar da dahil olmak üzere masum Filistinliler'in ve BM insani yardım çalışanlarının ölümü ve yaralanmasına neden olduğu belirtilen Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) bağlı okulun bombalanmasını kınar" ifadesini kullandı.

Meehan'ın açıklaması, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları süresince ABD'nin yönelttiği en sert eleştiriyi oluştursa da, açıklamada okulun bombalanmasından doğrudan İsrail'in sorumlu olduğuna dair bir atfın yer almaması dikkati çekti. 

Meehan açıklamasında, İsrail ordusu tarafından evlerini boşaltması istenen yerlerinden edilmiş binlerce Filistinli'nin Gazze'de BM'nin belirlediği sığınaklarda emniyetli olmadıklarından aşırı derecede kaygı duyduklarını belirtti.

Gazze'deki BM tesislerinde silahlar saklamaktan sorumlu olanları da kınadıklarını kaydeden Meehan, tüm bu eylemlerin ve daha önce görülen benzerlerinin, BM'nin tarafsızlığıyla uyuşmadığını dile getirdi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Meehan, "Bu şiddet, mümkün olan en erken zamanda bir ateşkese varılması ihtiyacının altını çizmektedir" ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun, Filistinli sığınmacıların bulunduğu Gazze'deki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na bağlı bir okula düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 15 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise günlük basın brifinginde konuyla ilgili sorular üzerine, İsrail'in okula saldırısını kınadı, ancak aynı Beyaz Saray açıklamasında olduğu gibi, saldırıdan direkt İsrail'i sorumlu tutan bir ifade kullanmayarak, "Orada neler olduğunu görmek için tam kapsamlı bir soruşturma olmalı" dedi.

Harf, Hamas'ın roketleri saklamak için BM tesislerini kullanmak suretiyle, sivilleri riske atan adımlar attığını, ancak İsrail'in de sivil kayıpları önlemek adına daha fazlasını yapması gerektiğini kaydetti.

BM tesislerinin hiç kimse tarafından hedef alınmaması gerektiğini dile getiren Harf, "Hiçbir şey, bir BM tesisine sığınan masum insanların öldürülmesini haklı çıkarmaz. BM'nin tarafsızlığına herkes tarafından saygı gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Brifingde, okula saldırıyla ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularına maruz kaldığı gözlenen Harf, "Bu okullara sığınan masum Filistinliler'in saldırıya maruz kalmaması gerektiğini söyledik" ifadesini kullandı.

"Tamamen saçmalık"

Öte yandan ABD yönetimi yetkilileri, İsrail basınında yer alan, ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen bir diyaloğun deşifresini içeren haberlere da sert tepki göstererek, sözkonusu deşifreyi sahte ve "tamamen saçmalık" olarak niteledi.

Harf günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, deşifre için "tamamen saçmalık" ifadesini kullanırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi de, twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Obama ile Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen diyaloğun deşifresini gördük. Haberler de, iddia edilen deşifre de gerçeklikle hiçbir şekilde bağdaşmıyor. Birisinin Obama ile Netanyahu arasındaki özel bir diyaloğu uydurma şekilde İsrail basınına yanlış olarak yansıtacak seviyeye inmesi, şok edici ve hayalkırıklığına uğratıcı" denildi.

ABD İsrail'e mühimmat vermeyi sürdürüyor

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, 20 Temmuz'da, Dış Askeri Yardımlar Programı’nın rutin mühimmat gönderilmesi prosedürü kapsamında İsrail Savunma Bakanlığı’ndan talep mektubu alındığı kaydedildi.

Bu talebin, bakanlığın normal kurum içi süreci dahilinde ele alındığı belirtilen açıklamada, 23 Temmuz'da da talebin sonuçlandığı ve İsrail’de bulunan Savaş Rezervleri Stok Cephaneliği'ndeki (WRSA-I) uygun mühimmatların İsrail savunma güçlerine teslim edildiği bildirildi.

Cephanelikteki mühimmatın Gazze’de şu anda yaşanan durumdan çok daha öncesinden bu yana, birkaç yıldır olduğu kaydedilen açıklamada, bu stokların ABD’nin “ihtiyaç fazlasını” oluşturduğu ifade edildi.

Bu tür taleplerde Beyaz Saray’ın onayına ihtiyaç duyulmadığı belirtilen açıklamada, ABD’nin İsrail’in güvenliğine yönelik taahhüdü tekrarlanırken, bu savunma satışının da bu amaçlarla örtüştüğü kaydedildi.

ABD medyasında yer alan haberlerde, İsrail Savunma Bakanlığı’nın istekleri arasında 120 mm’lik havan topları ve 40 mm’lik bomba atarların bulunduğu belirtiliyor. İsrail’in, Gazze'ye saldırılara başladıktan kısa süre sonra mühimmat talebinde bulunduğu da ifade ediliyor.

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu-Erkan Avcı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın