Dolar
32.37
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,539.90
BTC/USDT
69,905.00
BIST 100
9,097.52
Dünya, gazze, arşiv

Gazze'deki durum tamamen trajik ve korkunç

İngiltere Başbakanı Cameron, Gazze'deki durumun tamamen trajik ve korkunç olduğunu belirterek, ülkesinin Gazze'ye yönelik yardımını 10 milyon sterline çıkardığını duyurdu.

30.07.2014 - Güncelleme : 30.07.2014
Gazze'deki durum tamamen trajik ve korkunç

LONDRA

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin kuzeybatısındaki Cheshire bölgesine ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, daha önce 7 milyon sterlin yardımda bulunulduğunu hatırlatarak, buna ek 3 milyon sterlin maddi yardımla Gazze halkına acil gıda sağlanacağını belirtti.

Gazze'deki durumu "tamamen trajik ve korkunç" olarak tanımlayan Cameron, hem İsrail hem de Hamas'a çatışmaya son verme çağrısında bulundu.

Gazze'de yaşananları televizyondan izlemenin yürekleri parçaladığını vurgulayan Cameron, şöyle konuştu:

"Ancak, şartsız ve acil ateşkes çağrısında bulunurken birkaç noktayı da açıklığa kavuşturmalıyız. Evet, Gazze'de yaşananlar ve can kaybı korkunç ancak son birkaç gün içinde ne zaman ateşkes sağlandıysa, bu ateşkesin İsrailliler tarafından uyulduğunu, Hamas tarafından ise gözlenmediğini hatırlamalıyız. Hamas, askeri veya siyasi hedef gözetmeyen füze saldırılarına devam ediyor. Saldırıları ayrım gözetmeksizin, verebileceği en fazla zararı vermeye çalışarak İsrail'in içini hedefliyor. Yani, kalıcı bir ateşkesin sağlanması için bunun durması gerektiğini anlamalıyız."

Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening de İngiltere'nin Gazze'ye yaptığı yardımların artırılmasına ilişkin açıklamada, ek 3 milyon sterlinin Gazze'de 300 binden fazla kişiye bir ay boyunca acil gıda sağlamasını beklediğini söyledi.

Greening, yardım ajanslarının Gazze'ye malzeme ve yardım ekibi götürebilmesi için İngiliz hükümetinin devrede olduğunu belirterek, "Gazze'de ölü sayısı artıyor ve çoğu çocuk olmak üzere 200 binden fazla kişi evlerinden edildi. Akan kanı bir an önce durdurmalıyız. Gazze'deki durum vahim. İngiltere, acil ihtiyaçların karşılanması için yardımda bulunuyor. En son yardımı, 3 milyon sterlinle yüz binlerce savunmasız kişiye gıda sağlanması da buna dahil" dedi.

İngiliz Bakan Greening, tüm tarafları uluslararası insancıl hukuka bağlı kalmaya, sivillerin zarar görmemesi için tüm uygulanabilir önlemlerin alınması çağrısında bulunurken, Gazze'de giderek kötüleşen gıda problemine dikkati çekti. Greening, "Birleşmiş Milletlerin son raporlarına göre Gazze'de gıda sıkıntısı yaşanıyor. Bazı gıdaların fiyatlarında keskin artış yaşandığı bildiriliyor" dedi.

İngiltere geçen hafta, Gazze için ayrılan 4 milyon sterlinlik maddi yardımın Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) destek amacıyla verileceğini, bunun kalacak yer, hijyen malzemeleri, temiz su, battaniye gibi malzemelerin temininde kullanılacağı belirtmiş, Gazze'deki durumu ele alarak, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'ne de 3 milyon sterlinlik yardımda bulunduğunu duyurmuştu.

Cameron’dan Rusya’ya yaptırım açıklaması

Öte yandan, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre İngiltere’nin kuzeybatısındaki Warrington’da katıldığı bir toplantıda konuşan Cameron, şunları kaydetti:

"Ayrılıkçılara yardım etmek için Rusların, Rus parasının ve Rus sahalarının gönderildiğinden hiç şüphe yok. Biz bir Avrupa şavaşı ilan ediyor değiliz. Karadeniz’e donanma göndermek üzere de değiliz. Biz askeri bir karşı karşıya gelişin arayışı içerisinde değiliz. Yapmamız gereken sahip olduğumuz ekonomik gücü kullanmak. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya’ya yaptığı şeyin yanlış olduğunu göstermek."

Rusya’nın üzerindeki ekonomik baskının artırılması gerektiğini savunan Cameron, “Bu baskıyı artırmamız gerekiyor. Bu Putin tavrını değiştirmediği müddetçe çarkın sıkılaştırılması şeklinde olacak. O’nun bu tavrını değiştirmesi biraz zaman alacak ama  değiştirmeli” dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’de yayınlanan bir programda konuşan İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise “Yaptırım paketi bize zarar vereceğinden daha çok Rusya’ya zarar verecek şekilde tasarlandı fakat Rus ekonomisine uygulanacak geniş çaplı yaptırımların bizim üzerimizde kısmı etkileri olmayacağını söylemek manasız olur” ifadesini kullandı.

Rus ekonomisini hedef alan yaptırımların belirlenmesi safhasında bütün büyük ülkelerin oluşabilecek yükü paylaşmasının hedeflendiğini vurgulayarak, “Eğer Rusya’nı saldırganca tutumuna karşı duracaksak, Rusya’ya modern dünyada medeni bir ülke gibi davranması için ısrar edeceksek, bunun bedelini ödemeye hazır olmalıyız” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, dün üzerinde uzlaşılan yeni kısıtlayıcı önlemler paketiyle, Rusya’ya güçlü bir sinyal gönderildiğini ve "Ukrayna’yı ya da Doğu Avrupa’daki herhangi bir komşu ülkeyi istikrarsızlaştırmanın, ekonomine maliyeti ağır olur" mesajı içerdiğini belirtmişti.

Muhabir: İnci Gündağ-Gökhan Kurtaran 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın