Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.28
ETH/USDT
3,581.80
BTC/USDT
70,703.00
BIST 100
8,986.28
Dünya, gazze, arşiv

Filistin ve İsrail 12 saat için ateşkeste anlaştı

Filistinli direniş grupları ile İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik ateşkes talebini kabul etti

26.07.2014 - Güncelleme : 26.07.2014
Filistin ve İsrail 12 saat için ateşkeste anlaştı

GAZZE

slami Direniş Hareketi (Hamas), Filistinli direniş gruplarının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un 12 saatlik "insani ateşkes" talebini kabul ettiğini açıkladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistinli direniş grupları, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00)  başlayacak, 12 saatlik insani ateşkes talebini kabul etti" dedi.

Öte yandan İsrail'in Haaretz gazetesinin bir diplomatik kaynağa dayandırarak verdiği habere göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile BM Genel Sekreteri Ban'a 12 saatlik ateşkesi kabul ettiğini iletti.

Haberde, ateşkesin Filistinli sivillerin yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanması, hastanelere ilaç gönderilmesi ve uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardım sunması için kabul edildiği kaydedildi.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda ölen Filistinliler'in sayısı 864'e yükselirken, 5 bin 730 kişi de yaralandı.

Türkiye ve Katar memnun

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için çabalarını daha da yoğunlaştıran Türkiye ve Katar, 12 saat için ateşkes yapılması çağrısının kabul edilmesinden memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye, geçici ateşkesin sağlanmasıyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

"Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanları olarak,  Gazze'de, insani amaçlarla 12 saat için yapılan  ateşkes çağrısından memnuniyet duyuyoruz. Biz ayrıca bu çağrının Hamas tarafından hemen kabul edilmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Taraflar arasında müzakere edilmiş ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşılması için BM, ABD ve diğer uluslararası ortaklarımızla tüm gücümüzle çalışma yönündeki irademizi tekrar yineliyoruz."

Davutoğlu dün sabah Katar'a giderek, Katarlı mevkidaşı El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile geç saatlere kadar görüşmeler yapmış, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gün boyu telefonla birkaç kez görüşmüştü. Türkiye ve Katar, ABD ile ortak bir ateşkes önerisi metni oluşturmuş ancak Kerry tarafından İsrail'e sunulan metin kısa sürede reddedilmişti.

İsrail'in tavrı üzerine tıkanan ateşkes girişimlerinin ardından, gece yarısından sonra temaslar yeniden hızlanmış ve ilk olumlu haberler gelmişti. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00) başlayacak ve insani amaçlarla yapılacak 12 saatlik ateşkes talebini kabul ettiğini duyurmuştu.

İsrail ateşkes öncesi hastane vurdu

 İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun Hastanesi'ni topçu atışlarıyla vurduğu bildirildi.

AA muhabirinin hastane yetkililerinden aldığı bilgiye göre; İsrail doğrudan hedef aldığı Beyt Hanun Hastanesi'nin acil servisi, ameliyathane, laboratuvar, kadınlar kısmı ve bekleme odalarının bulunduğu katı vurdu.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in saldırısı sonucu, personelin hastaneden çıkabilmek için Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden İsrail ordusuyla koordinasyon sağlamasını talep ettiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 7 sağlık personelinin hayatını kaybettiği, 16'sının da yaralandığı belirtilirken, 13 ambulans, 27 hastane ve tıp merkezinin vurulduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, Muhammed ed-Durra Çocuk Hastanesi'nin İsrail bombardımanı sonucu büyük ölçüde zarar gördüğünü, hasta bir çocuğun da boğularak ölmesi sonucu hizmetlerini askıya aldığını duyurmuştu.

Gazze'de ölü sayısı 884'e yükseldi

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye, 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 884'e yükseldiği,  5 bin 840 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne havadan, karadan ve denizden düzenlediği saldırılarda ölü sayısının 884'e yükseldiğini, , 5 bin 840 kişinin de yaralandığını belirtti.

Kudra, İsrail'in, Gazze'nin orta kesimindeki bir eve düzenlediği hava saldırısında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği başka bir saldırıda da, biri sağlık görevlisi 4 kişinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın