Dünya, gazze, arşiv

ABD Kongresi'nde "Gazze'' bildirisi

ABD’deki bazı sivil toplum kuruluşları, İsrail’in Gazze’de neden olduğu sivil kayıplara dikkat çekmek için ABD Kongresi’nde üyelere bildiri dağıttı.

24.07.2014 - Güncelleme : 24.07.2014
ABD Kongresi'nde "Gazze'' bildirisi

WASHINGTON

ABD’nin en büyük Arap sivil toplum kuruluşu olarak bilinen Amerikan-Arap Ayrımcılık Karşıtı Komitesi (ADC), Code Pink’le birlikte, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında her geçen gün artan sivillerin hayatını kaybetmesine dikkati çekmek için ABD Kongresi’nde bildiri dağıttı.

Kongre’nin çalışma binalarından Rayburn’de sabah saatlerinde toplanan iki organizasyonunun temsilcileri, hazırladıkları dosyaları milletvekili ve senatörlerin ofislerini giderek teslim etti.

Hazırlanan bildiride, üçüncü haftasında bulunan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısının 700’ü aştığına vurgu yapılarak, İsrail’in yaşlı, kadın, çocuk demeden sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay’ın İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğinin “yüksek olasılık” olduğu yönündeki sözlerine yer verilen bildiride, Filistinlilerin aralarında tek bir çocuğun bile bulunmadığı 28 İsrail askerini öldürdüğü hatırlatıldı, iki taraf arasındaki asimetrik güç vurgulandı.

Bildiride, “Obama yönetimi ve Kongre, Hamas tarafından İsrail’de sivilleri hedef alan roket atılmasını kınarken, İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu söylüyor. İsrail’in krizi yaratma ve tırmandırmadaki rolünü görmezden gelerek, Hamas’ı suçluyorlar” denildi.

Bildiride ABD’nin acilen atması istenilen bir takım adımlara da yer verilerek, ABD’nin İsrail’e yıllık 3 milyar dolarlık askeri yardımını durdurması ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasıyla bir an önce sınırların açılmasına yardımcı olması istendi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ADC temsilcisi Whit Cox, Gazze’deki sivil ölümlere Kongre üyelerinin dikkatini çekmek için böyle bir eylemde bulunduklarını söyledi. Cox, “İsrail’in saldırılarında sivil kayıplar her geçen gün artıyor. Gazze’deki durum şu anda acil. Kongre üyelerinin ve senatörlerin bu konuya dikkat çekmeleri için buradayız. Aramızda farklı sivil toplum örgütlerinden gelenler var, insan haklarını önemseyenler bizimle birlikte bugün. Bir an önce ateşkesin sağlanması talebimizi ileteceğiz. En büyük kaygımız, sivil ölümlerin devam etmesi, bunun sonlandırılmasını istiyoruz” dedi.

Muhabir: Erkan Avci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın