Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,219.08
ETH/USDT
3,572.80
BTC/USDT
70,847.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

KKTC'de yerel seçimler sonuçlandı

KKTC'de anayasa değişikliği referandumu ve yerel seçim sonuçları açıklandı. Çıkan sonuçlara göre Kıbrıslı Türkler anayasa değişikliğine büyük oranda "hayır" dedi.

30.06.2014 - Güncelleme : 30.06.2014
KKTC'de yerel seçimler sonuçlandı

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapılan yerel seçimlerde 28 belediye başkanlığının 14'ünü iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) kazandı. Seçimlerde sayısal olarak başarı sağlayan CTP, buna karşın önemli bölgelerde başarı sağlayamadı. CTP'yi takip eden ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisi (UBP), 5 bölgede galip gelirken, hükümet ortağı Demokrat Parti (DP) 1, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 1 geriye kalan  7 bölgeyi de bağımsız adaylar kazandı.

KKTC'de anayasa değişikliği referandumu ve yerel seçim sonuçları açıklandı. Çıkan sonuçlara göre Kıbrıslı Türkler anayasa değişikliğine büyük oranda "hayır" dedi. 

KKTC Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan, anayasa referandum sonuçlarını açıkladı. Nolan, açılan 426 sandıktan yüzde 38 evet, yüzde 62 ise hayır oy çıktığını ifade etti. Bu sonuçla 1985'ten beri geçerliliğini sürdüren anayasa değiştirilemedi. 

Anayasa referandumunun yanısıra Kıbrıs Türk halkı yerel yöneticilerini de belirledi. Çıkan sonuçlara göre CTP'de olan Lefkoşa, Gazimağosa ve Girne gibi önemli bölgeler el değiştirdi. Geçtiğimiz seçimlerde 9 bölgede galip gelen CTP, 6 bölgede de başarı göstererek bu seçimlerde 14 bölgeyi kazandı. CTP'yi 5 bölge ile UBP, 1 bölge ile UBP, 1 bölge ile TDP geriye kalan 7 bölgede de bağımsız adaylar takip etti. 

Yorgancıoğlu: "Sonuçlara saygılız"

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu da seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, gerek anayasa oylamasında gerekse belediye seçimlerinde birden çok partinin, bazı yerlerde de ikiden çok partinin CTP’nin kaybetmesi için ittifak yaptığını söyledi.

Anayasa değişikliğinin Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin oy birliğiyle hayat bulduğunu ve referanduma sunulduğunu ifade eden Yorgancıoğlu, "Bizim dışımızda bu değişikliğe 'evet' diyen siyasi partilerin hiçbiri halkın 'evet' demesi için uğraşmadı, hatta bazı milletvekillerinin gezdiğimiz bütün yerlerde insanlara hayır deme çağrısı yaptığına tanıklık ettik, böylesi bir kafa karışıklığı insanlara olumsuz etki yaptı" diye konuştu.

Anayasa'nın daha demokratik, günlük yaşantıya daha cevap verebilir bir yapıya kavuşturulması adına uzun yıllar boyunca çaba gösterdiklerini ifade eden Yorgancıoğlu, seçim sonuçlarına saygılı olduklarını sözlerine ekledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın