Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,560.00
BTC/USDT
70,299.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Emekli Orgeneral Doğan HSYK'ya şikayette bulundu

Emekli Orgeneral Doğan, Balyoz davasına ilişkin yargılamayı yapan ve kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya şikayette bulundu.

23.06.2014 - Güncelleme : 23.06.2014
Emekli Orgeneral Doğan HSYK'ya şikayette bulundu

İSTANBUL

Balyoz planı davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesinin (AYM) "ihlal" kararının ardından Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) davaya ilişkin yargılamayı yapan ve kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında şikayette bulundu. 

Çetin Doğan, avukatı aracılığıyla HSYK'ya gönderdiği dilekçede, kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin başkanı ve üye hakimlerinin Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı olduğu anımsatıldı. 

Dilekçede, "dijital dokümanlarda manipülasyon yapıldığı tespitini" içeren 6 askeri bilirkişi raporu ile 12 bilimsel mütalaanın tamamının kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyasında bulunduğu belirtilerek, bu raporlarda yazan tespitler çerçevesinde bilirkişi incelemesi yaptırılması talep edildiği ancak taleplerinin hukuka aykırı olarak söz konusu mahkeme heyeti tarafından reddedildiği ileri sürüldü. 

Yargılama sırasında, iddia konusu askeri müdahaleyi önlediği ileri sürülen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün dinlenilmesi taleplerinin de aynı heyetçe reddedildiği ifade edilen dilekçede, ret kararları üzerine birçok kez reddi hakim talebinde ve HSYK şikayetlerinde bulunulduğu ancak bu başvurulardan bir sonuç elde edilemediği kaydedildi. 

Dilekçede, AYM'nin "ihlal" kararına değinilerek, ''Bu kararla, yargılama sırasında ileri sürülen dijital dokümanlarla ilgili tespit edilen sahteciliklerin bilirkişi incelemesi yapılmak suretiyle tespit edilmesi ile esasa etkili tanıkların dinlenilmesi taleplerinin kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından reddinin Adil Yargılanma Hakkı'na aykırılık taşıdığına hükmedilmiştir'' ifadelerine yer verildi. 

AYM kararı ve BM Keyfi Tutuklamaları Önleme Çalışma Grubu'nun kararında yer alan ''Adil Yargılanma Hakkı''nın ihlal edilmiş olduğuna dair tespitlerin vurgulandığı dilekçede, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi eski heyeti Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkında soruşturma başlatılması talep edildi. 

Muhabir: Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın