Dolar
32.32
Euro
34.89
Altın
2,214.47
ETH/USDT
3,602.80
BTC/USDT
71,458.00
BIST 100
9,048.67
Dünya, arşiv

Kimyasal silahların yüzde 90'ı imha edildi

BM, Suriye'deki kimyasalların yüzde 90'ından fazlasının ülkeden çıkarıldığını ya da imha edildiğini açıkladı.

24.04.2014 - Güncelleme : 24.04.2014
Kimyasal silahların yüzde 90'ı imha edildi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki kimyasalların yüzde 92,5'inin ülkeden çıkarıldığını ya da imha edildiğini bildirdi.

BM Genel Sekreterliği Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Suriye'deki kimyasal silahların tahliyesinde son 3 haftada büyük aşama kaydedildiği vurgulandı.

BM Genel Sekreterliği Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Suriye'nin kimyasal silah stokunun yüzde 92,5'inin ülkeden çıkarıldığını ya da imha edildiğini söyleyerek, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-BM Ortak Misyon Koordinatörü Sigrid Kaag'ın, ''son üç hafta içindeki önemli ilerlemeden dolayı memnuniyetini dile getirdiğini" ifade etti.

Haq, Kaag'ın, Suriyeli yetkilileri, kimyasalların imhası için belirlenen son tarih olan 30 Haziran 2014'e kadar işlemlerini sonuçlandırmaları konusunda güçlü bir şekilde teşvik ettiğini kaydetti.

Suriyeli yetkililerin, ''binaları, ekipman ve boş hardal gazı kaplarını imha ettiğini" belirten Haq, ''kimyasal silah depolama ve üretim bölgelerinin dezenfekte edildiğini ve bu bölgelerin kapalı olduğunu" söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, KSYÖ-BM ortak misyonunu, Suriye'deki kimyasal silahların haziran sonuna kadar imha edilmesi için görevlendirmişti.

Deniz yoluyla İtalya’daki bir limana taşınan kimyasal maddeler burada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından temin edilen gemiye yüklenerek açık sularda imha edilecek.

Bunun için özel bir fon oluşturan KSYÖ, ilk aşamadaki imha işleminin yaklaşık 40 milyon avroya mal olacağını açıklamıştı.

Muhabir: Selçuk Acar

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın