Dünya, arşiv

ABD Başkan yardımcısı Ukrayna'ya gidiyor

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Kiev ziyareti sırasında Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Turçinov, Başbakan Yatsenyuk, milletvekilleri ve sivil toplum liderleriyle görüşmeler yapacak.

21.04.2014 - Güncelleme : 21.04.2014
ABD Başkan yardımcısı Ukrayna'ya gidiyor

WASHINGTON 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, çeşitli temaslarda bulunmak üzere bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gidiyor.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, hükümet liderleri ve sivil toplum üyeleriyle görüşmek üzere bugün Kiev'e varması beklenen Biden, Kiev'de Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ve Meclis'te farklı siyasi partileri ve bölgeleri temsil eden milletvekilleriyle bir araya gelecek.

Biden, bu görüşmelerinde, uluslararası toplumun Ukrayna'nın ekonomisini istikrarlaştırma ve güçlendirmeye katkıda bulunma ve anayasal reform, ademi merkeziyetçilik, yolsuzlukla mücadele ve 25 Mayıs'ta özgür ve adil devlet başkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi yolunda ilerleme sağlamasına yardımcı olma yolundaki çabalarını ele alacak.

Biden, Ukraynalı yetkililerle temaslarında, ülkenin doğusundaki son gelişmeler ve Ukrayna'nın kısa ve uzun vadeli enerji güvenliğini geliştirmeye dönük adımlar üzerinde de fikir alışverişinde bulunacak.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, ziyareti sırasında, bağımsız kuruluşların Ukrayna'nın demokratik kurumlarının güçlendirilmesinde oynadığı kilit rolü ele almak üzere Ukraynalı sivil toplum liderleriyle de bir araya gelecek.

 

Biden'ın Kiev seyahati programı

Biden'ın, bugün yerel saatle 15.15'te Kiev'e varması bekleniyor. Biden, ziyaretinin ilk gününde, ABD'nin Kiev Büyükelçiliği personeli ve aileleriyle basına kapalı bir toplantı yapacak.

Joe Biden'ın Ukraynalı yetkililerle temasları ise 22 Nisan Salı günü olacak. Bu kapsamda Biden, Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ve ardından da Ukraynalı milletvekilleriyle görüşecek.

Bu görüşmeyi takiben Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile heyetler arasında bir araya gelecek Biden, daha sonra da Yatsenyuk ile kısıtlı katılımlı ikili bir görüşme yapacak.

Biden ve Yatsenyuk, görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunacak.

Aynı gün öğleden sonra Ukraynalı sivil toplum liderlerinden oluşan bir grupla da bir araya gelecek ve burada da bir açıklama yapacak Biden, daha sonra Washington'a dönmek üzere Kiev'den ayrılacak.

 

Muhabir: Mehmet Ö. Toroğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın