Ekonomi, arşiv

Çin'de büyüme beklentinin altında

Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında büyüyerek beklentilerin altında kaldığı bildirildi.

16.04.2014 - Güncelleme : 16.04.2014
Çin'de büyüme beklentinin altında

ŞANGHAY

Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 oranında büyüyerek beklentilerin altında kaldığı bildirildi.

Çin İstatistik İdaresi'nin açıkladığı verilere göre, ülkede ilk çeyrekte GSYH 12 trilyon 821 milyar 300 milyon yuan (yaklaşık 2 trilyon 60 milyar dolar) olarak kaydedilerek, önceki çeyreğe oranla 0,3 değerinde düştü. İlk çeyrekte 7,4 büyüme kaydeden GSYH, periyodik bazda 2012 yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük çeyreklik yükselme hızını sergiledi.

İstatistik İdaresi Basın Sözcüsü Şıng Layyün yaptığı açıklamada, karmaşık ve değişken iç ve dış etkenlerle yüzleşildiğini belirterek, ülke ekonomisinin halen bazı baskılar altında olduğuna işaret etti. Çin'de reformların hızlandırılmasında ısrar edileceğini hatırlatan Şıng, yapısal sosyal iyileştirme sürecine öncelik verilerek ekonominin "sağlıklı ve istikrarlı büyüme ivmesini sürdüreceğini" söyledi.

Pekin yönetimi, 2014 yılı sonu büyüme hedefini 7,5 olarak açıklamıştı.

Piyasalar pozitif seyrediyor

Ukrayna-Rusya geriliminin tırmandığı haftada küresel piyasalar iyi gelen bilançolarla pozitif seyrediyor.

ABD'de açıklanan Coca-Cola, Johnson & Johnson, Yahoo ve Intel gibi büyük şirketlerin bilançolarının beklentilerin üzerinde olması New York borsasını yukarı taşıdı. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,55, S&P 500 endeksi yüzde 0,68 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,29 yükseldi.

ABD'deki olumlu hava Asya piyasalarını da etkiledi. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin 1. çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,4 ile son 6 çeyreğin en düşük büyümesini kaydetti. Çin ekonomisindeki yavaşlama ek teşvik beklentilerini artırırken, Çin Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükselişle seyrediyor. Öte yandan, Çin'de mart ayında perakende satışlar yıllık yüzde 12,2, sanayi üretimi yüzde 8,8 arttı.

 Japonya'da açıklanan verilere göre ise şubat ayında revize sanayi üretimi yüzde 2,3 azalırken, yıllık bazda artış yüzde 7 olarak gerçekleşti. Nikkei endeksi teknoloji hisselerinde belirginleşen alımlarla yüzde 3 yükselişle kapandı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın