Teknoloji, arşiv

İzmirli bilim insanları gen keşfetti

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Çelebiler başkanlığındaki ekip tarafından bulunan gene, "Hemoglobin İzmir" ismi verildi.

13.05.2013 - Güncelleme : 13.05.2013
İzmirli bilim insanları gen keşfetti

İZMİR 

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Aydan Çelebiler başkanlığındaki ekip, talasemi ve hemoglobinopatilere neden olan yeni bir gen buldu.

İzmir Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yard. Doç. Dr. Çelebiler, "Hemoglobinopatiler ve Hemoglobin İzmir" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ile 4 bin 500 talasemi hastası bulunduğunu söyledi.

Hemoglobinopatilere neden olan hastalık özelliğini taşıyan yeni bir geni moleküler analiz yöntemi ile bulduklarını, keşfedilen gen ile neden olduğu hemoglobin cinsine "Hemoglobin İzmir" adını verdiklerini ifade eden Yard. Doç. Dr. Çelebiler, talasemiler ve hemoglobinopatilerin anne ve babadan çocuklara genler aracılığıyla aktarılan kalıtsal kan hastalıkları olduğunu söyledi.

Hem annenin hem de babanın hastalık özelliği olan genleri taşıması halinde çocukların her doğum için yüzde 25 oranında hasta olarak dünyaya gelme olasılığı bulunduğunu bildiren Yard. Doç. Dr. Çelebiler, şöyle konuştu:
"Taşıyıcı kişilerin yaptıracağı testlerle ortaya çıkacak tespitler, doğmadan önce bebeğin hastalığı taşıyıcılığının saptanabilmesini ve hasta çocuk doğumlarının önüne geçilebilmesini mümkün kılar. Taşıyıcılık testlerinin yapılması, hastalık hakkındaki farkındalığın artması ile mümkündür."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
gen
Bu haberi paylaşın