Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.90
BTC/USDT
70,371.00
BIST 100
9,079.97
Spor, spor gündemi, Futbol, arşiv, arşiv

Şampiyonluk haftaya kaldı

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe, derbi maçta karşı karşıya geldi. Lider Fenerbahçe, 1-1 sona eren karşılaşmanın ardından şampiyonluk umudunu bir sonraki maça taşıdı.

20.04.2014 - Güncelleme : 20.04.2014
Şampiyonluk haftaya kaldı

İSTANBUL

Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında yapılan derbi maç 1-1 tamamlandı.

4. dakikada Meireles'in uzak mesafeden şutunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

5. dakikada bu kez Gökhan Gönül, ceza alanı dışından sert vurdu ancak savunmaya çarpan meşin yuvarlak yandan kornere gitti.

9. dakikada ani gelişen Beşiktaş atağında savunmanın arkasında topla buluşan Almeida, meşin yuvarlakla ceza alanına girdi. Kaleciyle karşı karşıya kalan bu oyuncu, kötü bir vuruşla meşin yuvarlağı yandan auta gönderdi.

24. dakikada Fenerbahçe öne geçti. Kuyt'ın ara pasında sol kanatta topla buluşan Sow, çaprazdan ceza alanına girdiği anda kaleciyle karşı karşıya kaldı. Senegalli oyuncu, yerden düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 0-1

30. dakikada Caner'in uzak mesafeden sert şutunda, kaleci Tolga son anda meşin yuvarlağı çeldi. Pozisyonu takip eden Emenike'nin ofsaytta kalması sonrası Beşiktaş rahat bir nefes aldı.

33. dakikada Fenerbahçe ceza alanı içinde uzaklaşmayan topu sol çaprazda önünde bulan Motta'nın sert şutunda, meşin yuvarlak yandan auta gitti.

44. dakikada Beşiktaş, derbide eşitliği sağladı. Gökhan'nın pasında ceza alanı içinde topla buluşan Almeida, altıpastaki Olcay'ı gördü. Ancak bu oyuncunun dokunamadığı top ceza alanı dışına çıktı. Pozisyonun devamında Veli'nin uzak mesafeden yerden sert şutunda kaleci Volkan'ın çelmeye çalıştığı top yan kale direğine çarparak oyun alanına döndü. Pozisyonu iyi takip eden Motta, çaprazdan sert bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 1-1

49. dakikada Oğuzhan ile iyi paslaşan Olcay, savunmadan kurtardığı topla ceza alanına girdi. Ancak siyah-beyazlı oyuncu, ceza alanı içinde istediği gibi vuramayınca meşin yuvarlak yandan auta gitti.

54. dakikada Caner'in soldan kullandığı serbest vuruşta, altıpasta müsait pozisyonda topla buluşan Mehmet'in istediği gibi vuramadığı meşin yuvarlak, ceza alanı dışına çıktı.

76. dakikada Gökhan'ın pasıyla ceza alanı önünden topla buluşan Alper'in şutunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.

81. dakikada Mehmet'in şutunda, top az farkla üstten auta çıktı.

84. dakikada Beşiktaş mutlak bir gol kaçırdı. Jones'un pasıyla ceza alanında sağ çaprazda topla buluşan Mustafa, açısı daraldığı anda yakın mesafeden yerden vurdu ancak kaleci Volkan meşin yuvarlağı kornere gönderdi.

90. dakikada Beşiktaş kalesinde oluşan karambolde Emenike ve  Kuyt'ın vuruşlarında Beşiktaş savunması topu önledi.

Karşılaşma 1-1 berabere sona erdi.

Şampiyonluk ertelendi

Spor Toto Süper Lig'in 30. hafta mücadelesinde Beşiktaş ile 1-1 berabere kalan lider Fenerbahçe, son 4 haftaya en yakın rakibinin 12 puan önünde girdi. 

Süper Lig'de bu sezon 4. beraberliğini yaşayan sarı-lacivertli ekip, puanını 67'ye yükselterek, 55 puanlı en yakın rakibi Beşiktaş'ın 12 puan önünde yer aldı. Sarı-lacivertlilere kalan 4 maçta şampiyonluğu erkenden garantilemek için bir puan bile yetecek. 

Şampiyonluğu matematiksel olarak garantileme umudunu gelecek hafta sahasında Çaykur Rizespor ile yapacağı karşılaşmaya bırakan sarı-lacivertliler, son 4 haftada maçlarını kaybetse bile, açtığı puan farkının sonucunda, gol averajı üstünlüğünü elinde tuttuğu müddetçe ligi şampiyon tamamlayacak.

"Şampiyonluğu derbi ile almak istiyorduk"

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, maçtan sonra düzenlediği basın toplantısında, maça çok istekli ve arzulu başladıklarını söyledi.

Şampiyonluğu sezon başından bu yana kovaladıklarını ifade eden Yanal, "Şampiyonluğu bugün derbi ile almayı çok istiyorduk. Bütün oyuncularımızın isteği, arzusu, maç öncesinde bütün konuşmalar bu yöndeydi. Bugün bunu çok isteyerek, sahaya çıktık" dedi. 

İlk 30 dakikada oyunun kontrolünün kendilerinde olduğunu kaydeden Ersun Yanal, şöyle devam etti:

"İlk 30 dakikada golü de attık. Rakibimize saygı duyuyoruz. Onlar da bu sezon oldukça iyi mücadele ettiler. İstediğimiz sonucu almaya yaklaştığımız anlar da oldu. Rakibimiz eksik kaldıktan sonra ise iyi oynadığımızı düşünüyorum. Sezonun başından bu yana, her türlü istatistiğe baktığımızda, en çok topu ayağında tutan, en çok kaleye şut atan, en çok duran toptan gol atan takımız. Bugün yaptığımız performansla, şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmış olduk. Önümüzdeki hafta kendi sahamızda oynayacağımız maçta da bunun sonucunu alacağımızı düşünüyorum. Bütün sezon boyunca çok süre almayan oyuncularımızın da dahil olduğu bir kadroyla mücadele ettik. Çok süre almayan oyuncularımızın da oynadıkları her maçta, oldukça iyi performans sergilediklerini düşünüyorum. Oyuncularımı tekrar kutluyorum. Önümüzdeki hafta umarım seyircimizin önünde mutlu sona ulaşırız."

Emenike ile Caner'in tartışması

Ersun Yanal, maç içinde Emenike ile Caner'in tartışmasının normal olduğunu, sahada gerginlikler yaşanabileceğini belirtti. 

"Siz de iş yerinde tartışıyorsunuz, normal bu" diyen Yanal, "Saha içinde gerginlik oluyor. Biz iyi bir takımız. İyi iletişim kuran oyunculardan kurulu bir takımız. Daha sonra bize bir problem yansımadı" ifadelerini kullandı. 

Yanal, bir soru üzerine, Emre Belözoğlu'nu kafasına aldığı darbe sonucu yaşadığı travma nedeniyle oyundan aldığını bildirdi. 

Gelecek hafta kadın ve çocuk taraftarların önünde oynayacaklarının hatırlatılması üzerine Yanal, "Sahamızda kazanan, iyi oynayan bir takımız. Bizim için stadımızda oluşturulan o atmosferde oynamak, büyük bir keyif. Önümüzdeki hafta bayan ve çocuk taraftarlar önünde oynayacağımız maçta da keyif yaşayacağız. Umarım önümüzdeki hafta alacağımız puanlarla şampiyonluğu garantileyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.  

"Umarım müjdeli haberler gelir"

Ersun Yanal, kulüp başkanı Aziz Yıldırım ile ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Biz bunu çok uzun süredir yaşıyoruz. Sahanın içinde kalma gayretimiz oldukça fazla. Başkanımız ve yönetim kurulumuz, bizi bu konuda çok ayrı tutuyorlar. Ne olursa olsun bizi bu sürecin içinde yaşananlarla bir arada tutmama gayreti içerisindeler. Bugün Türkiye'de gerçekleşen bir takım hadiseler, hepimizi oldukça üzüyor. Ben oldukça ağır ve haksız olduğunu düşünüyorum. Hem Türk futboluna hem spora katkıda bulunmuş özel bir liderin böyle bir pozisyonda duruşuna hepimiz içerliyoruz. Umarım müjdeli haberler gelir." 

Yanal, bir gazetecinin, "Sosyal medyada, 'Fenerbahçe'nin bu maçta fazla sıkmayacağı' iddiası vardı. Bu iddialar sizi ve takımınızı nasıl etkiledi?" şeklindeki sorusunu, "Ciddi bir soru değil" diyerek yanıtsız bıraktı.

"Ciddi pozisyonlar bulduk"

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ise rakipleri karşısında kazanmak için her şeyi denediklerini belirtti.

Karşılaşmanın sadece ilk 15 dakikalık bölümden memnun olmadığını ifade eden Bilic, "Oyun alanının boyunu uzun tuttuk. 25. dakikadan sonra ilk yarı bitene kadar, ciddi baskı yaptık. Oyun üstünlüğünü ele geçirdik. Golü de bulduk. İkinci yarının hemen başında kırmızı kartla on kişi kaldık. 40 dakika on kişi kaldığımız anda, sadece savunma yapmakla kalmadık. Ciddi pozisyonlar da bulduk" diye konuştu. 

Mustafa Pektemek ve Uğur Boral'ı da oyuna aldığını hatırlatan Hırvat çalıştırıcı, "Kazanmak için elimizden geleni yaptık. Oyuncularımın gösterdiği performansla gurur duyuyorum ama tamamından memnun değilim. Kazanabilecek pozisyonları bulduk ama on kişiyle bu şartlarda, lig liderine karşı ciddi performans ortaya koyduk. Kazanacak kadar fırsat yakaladık ama kazanamadık" ifadelerini kullandı.

"Bugün gerçek anlamda bir derbi oynandı"

Slaven Bilic, iki takım arasında bugün gerçek anlamda bir derbi mücadelesinin yaşandığını dile getirdi.

Geçmiş haftalarda Rus gazetecilere verdiği röportajın Türkiye'deki yansımalarının farklı olduğundan şikayetçi olan siyah-beyazlı takımın çalıştırıcısı, şunları kaydetti:

"Röportajın Türkiye'ye yansıması, Türkiye'de pek kaliteli ve yüksek seviyede futbol görmediğim ve mutsuz olduğum yönündeydi. Öncelikle bu yanlış. Röportajı yaptığımız zaman, Galatasaray-Fenerbahçe maçının oynandığı günlerdi. Bana derbiyle ilgili fikrimi sormuşlardı. Hayal kırıklığına uğradığımı söyledim. Derbilerde yüksek kalitede futbol bekleriz. Futbolun festivalidir. O beklentime karşılık bulamadığım için söylemiştim. Bugün gerçek anlamda derbi oynandı. Beklentilere karşılık verecek derbi oynandı. Fauller olur, kırmızı kartlar çıkabilir. Bugünkü maçı derbi yapan, iki takımın iyi oynamaya çalışması oldu. Büyük gayret gösterdiler. Oyunun temposunu yükseltmeye çalıştılar. Her iki ekibi tebrik ediyorum."

"Büyük maç kazanma tecrübesine sahip oyuncumuz eksik"

Bilic, takımda büyük maç kazanma tecrübesine sahip oyuncunun eksikliğini yaşadıklarını ifade etti.

Mücadelenin ilk 15 dakikalık bölümünde iki takım arasında ciddi farkın ortaya çıktığını kaydeden Hırvat teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fenerbahçe çok derli toplu bir takım. Bu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Biz büyük maç oynama bakımından genç takımız. Tecrübe noksanlığı var. Maçtan önce oldukça gergindik. Zirve mücadelesi yapan üç takımı karşılaştırdığınızda tecrübe noktasında; Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ni kazanmış bazı oyuncuları var, Dünya Kupası'nda yarı final oynamış bazı oyuncuları var, ligde şampiyonluk yaşamış çok oyuncusu var. Fenerbahçe'de Şampiyonlar Ligi'ni kazanmış Meireles var. Bruno Alves farklı liglerde şampiyonluk yaşamış bir oyuncu. Kuyt, Liverpool'da her şeyi kazanmış. Kalite olarak aynı durumdayız ama büyük maç kazanma konusunda eksiğiz."

Bu eksiklerini hemen değiştiremeyeceklerini aktaran Slaven Bilic, "Ciddi bir takımız. Planlarımız var. Bunlar olumlu faktörler ama rakibin yapmadığı bazı hataları, ne yazık ki yapıyoruz. Özellikle bireysel olarak. Bunun üzerinde ciddi şekilde çalışıyoruz. Oyuncularıma yakın olmak ve onları oyunda tutmak için yedek kulübesinde ekibimle sürekli aktif olmam ve onları motive etmem gerekiyor" diye konuştu.

"İkinci bitirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız"

Beşiktaş Teknik Direktörü Bilic, ligi ikinci sırada bitirmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yaşanan sakatlıklara rağmen hiçbir bahanenin arkasına saklanmayacaklarını anlatan Slaven Bilic, "Beşiktaş'ın stadı yok. Büyük zorluklar yaşanıyor. Böyle bir bahaneyi kabul etmediğimi oyunculara söyledim" ifadesini kullandı.

Gelecek hafta Sivasspor ile yapacakları karşılaşmada eksiklerin dört oyuncuda kalmasını umduğunu vurgulayan siyah-beyazlı takımın çalıştırıcısı, şunları kaydetti:

"Bazı oyuncularımız geri dönecek. Holosko ve Ömer gibi... Geniş kadromuz olduğunu söyleyemem ama kullanacağımız bazı oyuncular, zor koşullarda iyi iş çıkardı. Soyunma odasında oyuncularıma, 'Oynayacağımız dört maç var. Lütfen ona göre yaşayın ve çalışın' dedim. Bunun için bana söz verdiler. Bugünkü gibi oynarsak, kazanmak için şansımız olacak. On kişiyle, ligi şampiyon olarak bitirmesi yüzde 99 olası olan ve güçlü bir ekibe karşı iyi performans ortaya koyduk. Bunu tekrarlarsak, her takımı yenebiliriz." 

"Caner şapka çıkarılacak bir hareket yaptı"

Dany'nın sarı kart gördüğü pozisyonda hakemi eleştiren Bilic, Fenerbahçe'nin kazandığı serbest vuruşta topu dışarı atan Caner Erkin'i de övdü.

Uzun zamandır futbolun içinde olduğuna dikkati çeken Slaven Bilic, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kibirle, tepeden bakan tavırla söylemek istemiyorum. Futbolla ilgili bütün kural bilmeme rağmen o kuralı ben de bilmiyorum. Oyuncuları eğitme konusunu saygıyla karşılarım ama hata olduğunu düşünmüyorum. Fenerbahçeli futbolcuların pozisyonda gösterdiği reaksiyon ve davranış biçimleri, konuşulmaya değer. Büyük jest yaptılar. Hakem oyunun akışına göre bazı şeyleri hissedebilmeli. Caner ilk maçta da centilmence davranmıştı. Büyük karakter ortaya koydu. Maç bittikten sonra, onların soyunma odasına gittim. Hem Caner'i hem takım arkadaşlarını tebrik ettim. Caner, şapka çıkarılacak, takdir edilecek bir hareket yaptı."

Öte yandan, Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kavalcı ise maçtan sonra yaptığı açıklamada endirekt serbest vuruş pozisyonunda topu dışarı atan Caner Erkin, Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal ile sarı-lacivertli takımın kaptanı Volkan Demirel'e teşekkür etti. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.