Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.40
BTC/USDT
70,488.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

TİM Başkanı Büyükekşi: Rusya'nın yaptırım kararı doğru bir adım değil

TİM Başkanı Büyükekşi, Rusya'nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin, "Ticarete bu şekilde müdahale edilerek sonlandırılması çok doğru bir adım değil" dedi.

Merve Özlem Çakır  | 01.12.2015 - Güncelleme : 01.12.2015
TİM Başkanı Büyükekşi: Rusya'nın yaptırım kararı doğru bir adım değil

Ankara

ANKARA - Merve Özlem Çakır

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya'nın Türkiye için açıkladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin, "Ticarete bu şekilde müdahale edilerek sonlandırılması çok doğru bir adım değil. Ticaret ve siyasetin birbirinden bağımsız hareket etmesi gerekir" dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, Türkiye ile Rusya arasında uzun yıllara dayanan bir dostluk olduğunu, bu dostluğun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. 

Büyükekşi, bir ülke pazarına girebilmek için 2-3 yıl uğraşılması gerektiğini dile getirerek, "Ticarete bu şekilde müdahale edilerek sonlanması çok doğru bir adım değil. Ticaret ve siyasetin birbirinden bağımsız hareket etmesi gerekir. Siyaset yarın düzelse bile ticaret hemen aynı gün yeniden başlayamaz. Rusya'daki iş adamları da ne yapacaklarını bilmiyorlar, o yüzden diyoruz ki karşılıklı iki ülke iş adamlarının barış elçisi olması lazım. Bu işin diplomasi, sulh yoluyla çözülmesi lazım" diye konuştu. 

"Gıdada Rusya, Türkiye'ye daha bağımlı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye'nin, 2014 yılı gıda ve tarım ürünleri ihracatının 1 milyar 143 milyon dolarının, ithalatın ise 2 milyar 491 milyon dolarının Rusya ile gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Bayraktar, Rusya'nın, meyve ve sebzede Türkiye'nin yerine koyabileceği ülke sayısının çok sınırlı olduğunu dile getirerek, "Rusya'ya yönelik tarım ve gıda ihracatımızda her ne kadar meyve ve sebze öne çıkmışsa da kış sezonuna girmemiz nedeniyle portakal, limon gibi turunçgiller, çiçek ve sera ürünleri hariç ihracatımız çok fazla etkilenmeyecek gibi görünüyor. Yine de Rusya riskine karşı acil önlem alınması gerekir" diye konuştu.

Bayraktar, kısa vadede sıkıntılar yaşansa da Türkiye'nin orta ve uzun vadede alternatif pazarlarını yaratacağını ifade ederek, dış ticarette tek ülkeye, tek pazara bağlılığın hem ihracatta hem de ithalatta sorunlara neden olduğunu kaydetti.

"Üretici fiyatları düşecek"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de Rusya'ya gönderilecek malların bu yaptırımlar nedeniyle Türkiye'de iç pazarda satılmasının söz konusu olacağına dikkati çekti. Yetkin, "İç piyasaya sürüleceği için bu ürünlerin üretici fiyatları düşecektir, bu da üreticiyi zarara uğratacak ancak tüketici fiyatlarının azalacağını sanmıyorum. Çünkü aracılık yapanlar buna izin vermeyecektir. Şu anda zaten çarpık bir düzen var. Çiftçi yok pahasına satıyor ama tüketiciye 3-4 katı fiyatla ulaşıyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın