Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,527.30
BTC/USDT
69,847.00
BIST 100
9,089.79
Ekonomi

FOMC tutanakları yayımlandı

Fed'in eylül ayı toplantısına ait tutanaklarda başta Çin olmak üzere gelişen ekonomilerdeki yavaşlamadan kaynaklanan endişeler nedeniyle faiz artışının ertelendiği vurgulandı.

08.10.2015 - Güncelleme : 09.10.2015
FOMC tutanakları yayımlandı

WASHINGTON

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül toplantısına ait tutanaklar, faiz artışının başta Çin olmak üzere gelişen ekonomilerdeki yavaşlama nedeniyle ertelendiğini ortaya koydu. 

Fed, 16-17 Eylül'de düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarını yayımladı.

FOMC üyelerinin, faiz artışını 1'e karşı 9 oyla, sabit tutma kararı aldığı toplantının tutanaklarında, uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskleri artırdığına işaret edildi. 

"Birçok üye ekonomik aktivite ve işsizliğe yönelik risklerin neredeyse dengelendiğini düşünse de çoğu son dönemde ortaya çıkan küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin, aşağı yönlü riskleri artırdığını kabul ediyor" denilen tutanaklarda, söz konusu risklerin enflasyonu ve işgücü piyasasını olumsuz etkileyebileceği kaydedildi. 

Tutanaklarda, ayrıca, Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelere yönelik endişelerin doların daha fazla değerlenmesine ve emtiaların ise daha fazla değer kaybetmesine neden olduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Ekonomik görünüm, işgücü piyasası, enflasyon ve bunlara yönelik riskler değerlendirildiğinde, üyelerin biri hariç hepsi, mevcut şartların, ABD ekonomisinin güçlenmesine ve işgücü piyasasındaki atıl kapasitenin azalmasına karşın, faiz artışına bu toplantıda izin vermediğine hükmetti."

"İhtiyatlı olan daha fazla veri için beklenmesi"

Piyasaların yakından takip ettiği FOMC tutanaklarına göre, komite üyeleri, ekonomik görünümde belirgin değişim olmadığı görüşünde birleşmesine karşın bu öngörüyü kanıtlayan veriler için beklemenin "ihtiyatlı" olacağına karar verdi. 

Bununla birlikte, tutanaklarda küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artmasının, piyasalarda Fed'in faiz artış zamanlaması konusundaki belirsizliği artırdığı ve yatırımcıların beklentilerini 2016'ya ertelediği tespitine de yer verilmesi dikkati çekti. 

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 27-28 Ekim'de gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemesi beklenmiyor. Ancak, Yellen, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, faiz artırımının bu yıl içindeki her toplantıda gelebileceğine işaret ederek, "Eğer faiz artışına ekim toplantısında başlamaya karar verirsek, bir basın brifingi düzenleriz. Dolayısıyla, ekim toplantısı bir olasılık olarak kalmaya devam ediyor" açıklamasını yapmıştı.

Analistler ise faiz artışına ekim toplantısıyla başlanmasının enflasyon ve finansal piyasalardaki dalgalanlamalara yönelik endişeler nedeniyle mümkün olmadığını öngörüyor. 

Piyasalar, FOMC tutanaklarını fiyatlıyor

Tutanaklar öncesinde 1,1292 seviyesindeki avro/dolar paritesi, şu sıralar 1,1269’dan işlem görüyor. Dolar/TL paritesi ise uluslararası piyasalarda 2,9034 düzeyinde dengelendi. 

Öte yandan, tutanaklar öncesinde dalgalı seyreden New York Borsası'nda endeksler şu sıralar alış ağırlıklı bir seyir izliyor. Gün içinde yüzde 2,04'e kadar düşen ABD 10 yıllık devlet tahvili faizi ise yüzde 2,11'e yükseldi. 

Altının ons fiyatı ise tutanakların ardından yüzde 0,6 değer kaybederek 1.141,40 dolara geriledi. 

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın