Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,214.39
ETH/USDT
3,605.30
BTC/USDT
71,277.00
BIST 100
9,050.35
Ekonomi

'Anamur Alaköprü Barajı Projesi 7 bin 525 kişiye istihdam sağlayacak'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Mersin Anamur Alaköprü Barajı Sulaması Projesi ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı sağlanacağını söyledi.

Zehra Aydın  | 13.10.2015 - Güncelleme : 13.10.2015
'Anamur Alaköprü Barajı Projesi 7 bin 525 kişiye istihdam sağlayacak'

ANKARA

ANKARA

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin Anamur Alaköprü Barajı Sulaması Projesi ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacağını bildirdi.

Eroğlu, yaptığı açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün Mersin'in Anamur ilçesinde 83 bin 600 dekar alanı suya kavuşturmak için harekete geçtiğini belirtti. 

Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak su ile Anamur'da 83 bin 600 dekar zirai alana su vermek maksadıyla hazırlanan projenin ihale safhasına geldiğini kaydeden Bakan Eroğlu, "Bu proje ile Anamurlu çiftçilerimizin yüzü gülecek. Bu alanların suya kavuşmasıyla ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirleri önemli ölçüde yükselecek" ifadesini kullandı.

"Sulama sistemi yağmurlama ile damlama sulama şeklinde olacak"

Sulama alanının 65 bin 900 dekarının cazibeli, 17 bin 700 dekarının ise terfili olarak sulanacağına dikkati çeken Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Bu projede son derece kaliteli borular kullanılacak ve sulama sistemi yağmurlama ile damlama sulama şeklinde olacak. Böylece eski sistemler terk edilerek su tasarrufu en üst seviyeye ulaşacak. Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak. Mersin Anamur Alaköprü Barajı Sulaması Projesi'nin bitirilmesi ile sulama maliyeti önemli ölçüde düşürülüp verimlilik artacağından ülke ekonomisine de katkısı büyük olacak ve yöre halkının ekonomisi güçlenecek. Ayrıca çeşitli desen bitki üretimi yapılacağından özellikle muz ve çilek ihracatında artış sağlanacaktır."

Anamur'un bereketli topraklarını suya kavuşturacak bütün projelerin tamamlandığını belirten Eroğlu, "Proje, boru alımı ve sulama inşaatı olarak ayrı ayrı ihale edilecek. Yapım ihale süreci ise bu hafta içerisinde EKAP girişi yapılarak başlatılacak. Proje tamamlandığında 5 yıl gibi kısa sürede kendini amorti edecek ayrıca ve baraj sayesinde kurak yıllarda dahi sulama suyu temini imkanı olacaktır" bilgisini verdi.

Baraj aynı zamanda KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacını karşılayacak

Alaköprü Barajı'nda toplanan su ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını aktaran Bakan Eroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak ve KKTC’nin istifadesine sunulacak. Deniz altına döşenen boru hattından ilk su geçtiğimiz günlerde KKTC'ye ulaştı. Projenin açılışını ise 17 Ekim'de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın iştirak edeceği merasimle yapacağız."

Muhabir: Zehra Aydın

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın