Ekonomi, arşiv

EBRD’nin yatırım gözdesi Türkiye

EBRD Türkiye Direktörü Marquet, Türkiye'nin bu yıl yaklaşık 1,75 milyar avro yatırımla bankanın toplam yatırımları içerisinde ilk sırada kalmayı sürdüreceğini söyledi.

05.08.2015 - Güncelleme : 05.08.2015
EBRD’nin yatırım gözdesi Türkiye

LONDRA - GÖKHAN KURTARAN

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, Türkiye'nin bu yıl yaklaşık 1,75 milyar avro yatırımla bankanın toplam yatırımları içerisinde ilk sırada kalmayı sürdüreceğini söyledi.

Merkezi Londra'da bulunan EBRD'nin Türkiye Direktörü Marquet, bankanın Türkiye'deki yatırım stratejilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı. 

Marquet, “Geçtiğimiz yıl Türkiye yatırımlarımızda ilk sırada yer alıyordu. Türkiye’yi, Ukrayna, Rusya, Polonya, Mısır, Romanya ve Kazakistan takip etmişti. Bu yıl da uluslararası toplam yatırımlarımız içerisinde Türkiye ilk sırada olmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin EBRD’nin yatırım portföyün içerisindeki önemini vurgulayan Marquet, “Bu yıl Türkiye’ye yaklaşık 1,75 milyar avro seviyesinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımızın yaklaşık yüzde 20’lik kısmı başarılı Türk şirketlerinin varlıklarına yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki toplam yatırımlarını bir yıl içerisinde dikkate değer ölçüde artırdıklarını hatırlatan Marquet, “Önümüzdeki yıl da amacımız aynı oranda yatırımı gerçekleştirebilmek” diye konuştu.

EBRD'nin bu yıl Türk şirketlerinin varlıklarına yaklaşık 350 milyon avro yatırım yapması planlanıyor. Bankanın varlık yatırımı planları içerisinde Gama Enerji de yer alıyor.

Türkiye'ye yatırımlar iki yılda iki kat artmış olacak

EBRD, geçtiğimiz yıl Türkiye’ye yaklaşık 1,4 milyar avro seviyesinde yatırım yapmıştı. Bankanın Türkiye'ye bu yıl 1.75 milyar avro yatırım yapmayı planladığı dikkate alındığında EBRD Türkiye’ye yatırımlarını son bir yılda yaklaşık 350 milyon avro artırmış olacak. EBRD'nin Türkiye'ye 2013 yılında yaptığı toplam yatırım ise 920 milyon avro seviyesindeydi. Bu yılın sonunda banka Türkiye'deki yatırımını 2013 yılına kıyasla yaklaşık iki katı oranında artırmış olacak.

EBRD geçen yıl 8,9 milyar avro seviyesinde olan küresel yatırımının 1,4 milyar avroluk kısmını Türkiye'ye yaptı. Geçen yıl Türkiye'yi 1,21 milyar avro ile Ukrayna, 680 milyon avro ile Rusya takip etti. EBRD halihazırda hissedarlarının ortak kararı sonucunda Rusya'ya artık yeni yatırımda bulunmuyor. EBRD geçtiğimiz yıl Polonya'ya 594 milyon, Mısır'a 593 milyon, Romanya'ya 592 milyon, Kazakistan'a 576 milyon avro yatırım gerçekleştirdi. 

EBRD mayıs ayının sonunda Borsa İstanbul’un yüzde 10'unu satın almak için başlatılan görüşmeler sonucunda ön protokol imzalamıştı.

Haziran ayında AA muhabirine konuşan Marquet, Türkiye’de daha geniş bir yatırımcı tabanına sahip olunması, ekonominin büyümesi, büyük projelerin finanse edilmesi için son derece önemli olduğunu belirterek, "İki sebepten dolayı Borsa İstanbul bizim için son derece önemli. İlki, Türkiye borsayı da geliştirerek İstanbul’u finans merkezi olarak konumlandırmak istiyor. Bu hedefe ulaşabilmek için Borsa İstanbul son derece önemli. İkincisi ise biz öz sermeye yatırımı yapıyoruz. Borsa İstanbul’la ilişkilerin geliştirilmesi EBRD için son derece önemli" ifadelerini kullanmıştı. 

EBRD geçtiğimiz ay ise Türkiye'de atıkların en aza indirilmesi,  sanayi, endüstriyel tarım ve belediyelerde kaynak verimliliğinin artırılması amacıyla yapılacak yatırımlar için 125 milyon dolar destek sağlanacağını duyurdu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın