Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.30
BTC/USDT
70,580.00
BIST 100
9,088.70
Ekonomi, arşiv

Altındaki düşüş "çeyreği" teğet geçti

Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altındaki fiyat düşüklüğü çeyrek altını teğet geçti.

05.08.2015 - Güncelleme : 05.08.2015
Altındaki düşüş "çeyreği" teğet geçti

KAYSERİ - MUSA ÖZYÜREK

Dünya piyasalarındaki olumlu gelişmelerle onsu bin 90 dolara kadar gerileyen altındaki fiyat düşüklüğü çeyrek altını teğet geçti.

Kayseri Sarraf ve Kuyumcular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın her tarafında değer gören altının en küçük olumlu veya olumsuz gelişmeden doğrudan etkilendiğini söyledi.

Altının en son 2011 yılında zirve yaptığını ve bugünlerde o tarihten sonraki en düşük seviyesinde olduğunu belirten Gülsoy, "Altının onsu bin 90 dolar seviyesinde. Gram altın 102 liradan 95-96 lira seviyelerine geriledi. 6-7 liralık düşüş, düğün sezonu ve yoğun talep olması nedeniyle çeyrek altına yansımadı. Şu anda 165-167 liraya satılan çeyrek altının normalde 160 lira olması gerekiyordu. Esnaf bu farkı prim olarak yansıtıyor" diye konuştu.

Eylül ayından itibaren hem gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönmesi hem de düğünlerin bitmesiyle altın piyasasının da yeniden durağanlaşacağını dile getiren Gülsoy, bu tarihten itibaren çeyrek altında küçük de olsa düşüş olabileceğine dikkati çekti.

Altın Amerika'nın kararını bekliyor

Altının, ABD'den gelecek faiz kararını beklediğini, dünya piyasaları ve dolayısıyla Türkiye'deki fiyatların da buna göre şekilleneceğini belirten Gülsoy, şunları söyledi:

"Amerika faiz artırımına giderse yatırımcılar altın yerine Amerikan fonlarına yatırım yapacak. Talep olmayınca altın fiyatları da mecburen düşer. Altın fiyatlarının bu seviyenin de altına düşeceği yönünde bir beklenti var. Amerika kesin faiz artırımına giderse altının onsu 20-30 dolar daha gerileyebilir. Çünkü talep şu ankinden daha da az olacak."

Altının şu anki fiyatlarla da yatırım yapılabilecek rakamlarda olduğunu belirten Gülsoy, vatandaşların çeyrek olarak bilinen küçük altın veya işçiliği az olan tel bileziklere yatırım yapmalarının daha akılcı olduğunu, bu altınları bozdururken işçilik masrafı olmadığı için kaybın da az olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın