Ekonomi, arşiv

Pastırma ve sucuk satışlarına gurbetçi bereketi

Türkiye'nin pastırma ve sucuk üretim merkezi Kayseri'de, gurbetçilerin gelmesiyle satışlarda da hareketlilik yaşanıyor.

30.07.2015 - Güncelleme : 30.07.2015
Pastırma ve sucuk satışlarına gurbetçi bereketi

KAYSERİ - Musa Özyürek

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pastırma ve sucuk esnafının yaz döneminde gurbetçiler geldikten sonra satış yapmaya başladığını, onlardan önceki dönemin "ölü" sezon olarak geçtiğini söyledi.

Yaz sıcağında Türkiye genelinde yerli halkın pastırma ve sucuk tüketmediğini, havaların biraz daha serinlemeye başladığı dönemlerde ülke genelindeki satışlarda artış yaşandığını dile getiren Ünlü, "Esnaf, yaz dönemindeki durgunluğu gurbetçilerle atıyor. Şu anda satışlarımızda haziran ayı ve öncesine göre yüzde 20 civarında artış var. Bu artış, eylülün 15'ine kadar devam eder" dedi.

Ünlü, gurbetçi vatandaşların hem Türkiye'ye geldiklerinde, hem de yaşadıkları ülkelere dönerken pastırma ve sucuk aldıklarını belirterek, "Bu da eylülün ilk yarısına kadar satışların hareketli geçmesini sağlıyor. Gurbetçiler özellikle yaşadıkları ülkelere dönerken hem kendileri için hem de oradaki tanıdıklarına ikram etmek için fazlaca pastırma sucuk alıyor. Bu da yine satışları yüzde 15-20 artırıyor. Gurbetçiler hem geldiklerinde hem de giderken pastırma sucuk esnafının yüzünü güldürüyor. Esnaf gurbetçiler sayesinde rahat bir yaz dönemi geçiriyor" diye konuştu.

Pastırma ve sucuğa zam yok

Ünlü, sıra pastırmanın kilogramının toptan 55, perakende satış fiyatının 70, en iyi pastırma olarak bilinen sırt pastırmanın ise toptan satışının 65, perakende satışının 85 lira olduğunu kaydetti. Ünlü, yüzde 100 dana sucuğunun toptan satışının 32-35, perakende satışının 40-45 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Fiyatların yaklaşık 6 aydır değişmediğini, bu süre içerisinde ete ise yüzde 20 oranında zam geldiğini aktaran Ünlü, "Yaz sezonu boyunca pastırma ve sucuğa zam yapmayacağız. Üretici ve tüketici ete gelen zamlar karşısındaki zararını çok satış yaparak karşılamaya çalışıyor" dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın