Dolar
32.54
Euro
34.95
Altın
2,332.55
ETH/USDT
3,186.90
BTC/USDT
65,091.00
BIST 100
9,716.77
Ekonomi, arşiv

IMF'den Türkiye değerlendirmesi

IMF'nin "2015 Dış Sektörler" raporuna göre, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yılın başından bu yana yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonunu nispeten güçlendirirdi.

28.07.2015 - Güncelleme : 28.07.2015
IMF'den Türkiye değerlendirmesi

WASHINGTON

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'nin sermaye çıkışlarına karşı kırılganlığının sürdüğünü belirterek, kırılganlıkların hafifletilmesi için cari açığın azaltılmaya devam edilmesi, reel faizlerin pozitifte tutulması ve döviz rezervlerinin artırılması tavsiyelerinde bulundu. 

IMF'den bugün yayımlanan "2015 Dış Sektörler" raporuna göre, başta petrol fiyatlarındaki düşüş olmak üzere yılın başından bu yana yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonunu nispeten güçlendirirken, yüksek dış finansman ihtiyacı sermaye çıkışlarına yönelik kırılganlıkları tetikledi. 

Türkiye'nin döviz rezervlerinin halen düşük olduğuna işaret edilen IMF raporunda, "Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu'nun cari açık yeterli derecede azaltılmadığı sürece kötüleşmeye devam edeceği" uyarısına yer verildi.

"Yüksek dış finansman ihtiyacı kırılganlığa neden oluyor"

IMF, aynı zamanda yüksek dış finansman ihtiyacının, Türkiye'yi ters sermaye akımlarına karşı kırılgan hale getirdiğini vurgulayarak, şu tavsiyelerde bulundu:

"Cari açığın daha fazla azaltılması kırılganlıkların hafifletilmesi için gerekli. Para politikası, reel faiz oranlarını kesin olarak pozitif alanda tutulmalı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), net uluslararası rezervlerini artırmalı ve döviz kuruna yönelik müdahalelerini, aşırı dalgalanma dönemlerini yatıştırmak için sınırlandırmalı. Yüksek büyüme ve sürdürülebilir cari açık için özel sektör tasarruflarını artırmaya hedeflenen yapısal reformlara ihtiyaç var".

Raporda, bununla birlikte yapısal reformların orta vadede sıkı maliye politikalarıyla desteklenmesi gerektiği belirtilerek, bunun kamu tasarruflarının artırılmasında önemli rol oynayacağı kaydedildi. 

IMF, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesini bekliyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
IMF
Bu haberi paylaşın