Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.90
BTC/USDT
70,268.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi, arşiv

Atina "özelleştirme ödevi"nin yüzde 6'sını yapabildi

Yunanistan 2011 yılında ilk kurtarma paketi anlaşmasında belirlenen özelleştirme hedeflerinin yüzde 94'ünü gerçekleştiremedi.

07.07.2015 - Güncelleme : 07.07.2015
Atina "özelleştirme ödevi"nin yüzde 6'sını yapabildi

ATİNA

Yunanistan 2011 yılında ilk kurtarma paketi anlaşmasında belirlenen özelleştirme hedeflerinin yüzde 94'ünü gerçekleştiremedi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), borçlarını tahsil etmekte zorlandığı Yunanistan için hazırladığı en son analiz raporunda, 2011'deki kurtarma paketi anlaşmasındaki 2015'e kadar 50 milyar avro özelleştirme hedefinin 3,2 milyar avroluk kısmının gerçekleştirildiği ifade edildi. Buna göre, ekonomik olarak zor durumdaki ülke, özelleştirme hedefinin ancak yüzde 6'sını başardı. 

Raporda, Yunan hükümetinin borçlarını ödemesi için 2018 yılına kadar her yıl 5 milyar avro özelleştirme yapması gerektiği belirtilerek, ülkede kamu kurumlarının özelleştirilmesinin politik olarak zor bir durum olduğunun da altı çizildi.

Yunanistan'ın kamu borcunun, Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 177,2'lik kısmına karşılık geldiğine işaret edilen raporda, "söz verdiği reformları uygulamış olsaydı ülkenin herhangi bir ek yardıma ihtiyacı kalmayacağı" yorumunda bulunuldu.

AA muhabirine konuşan Yunanistan'ın özelleştirme dairesinden bir yetkili, söz konusu 50 milyar avroluk özelleştirmenin bir hayal olduğunu belirterek, "(Özelleştirme) 2011'de dönemin Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu tarafından dile getirildi. 14 havalimanı için ihale süreci bitti. Alman şirket kazandı. Bunun onaylanması gerekiyor. Bundan sonra süreç nasıl işler bilmiyorum. Özelleştirme bu ülkede hassas bir konu" ifadelerini kullandı. 

Avro bölgesinde en yüksek borçlanma oranına sahip Yunanistan'da radikal sol ittifak SYRİZA'nın lideri Aleksis Çipras başkanlığında kurulan koalisyon hükümeti ocak ayında kamu varlıklarının özelleştirmesini durdurma kararı almıştı. SYRİZA'nın hükümete gelmeden önceki en büyük vaatlerinden biri de kamu mallarının özelleştirmesini durdurmaktı. Fakat Yunan hükümeti özelleştirmeleri durdurduğu için uluslararası baskılara maruz kalıyor.

Muhabir: Bahattin Gönültaş, Salih Baran

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.