Ekonomi, arşiv

'İş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor'

Maliye Bakanı Şimşek, "Asgari ücreti bir çırpıda yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz" dedi.

23.05.2015 - Güncelleme : 23.05.2015
'İş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor'

İSTANBUL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Girişim ve İş Dünyası Konferaderasyonu'nun (TÜRKONFED) 11. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti döneminde yaptıkları yapısal reformlar sayesinde geçmişle karşılaştırılamayacak önemli noktalara geldiğini ifade etti.

Küresel kriz ve Ortadoğu'daki çalkantılara rağmen, Türkiye'nin başarıdan başarıya koştuğunu anlatan Şimşek, bu başarıda en önemli unsurun siyasi istikrar olduğunu dile getirdi.

Rahmetli Turgut Özal'ın çok başarılı projelere imza attığını ancak kendisine diktatör, otoriter denildiğini ve hatta manşetler atıldığını anımsatan Şimşek, "Ama sonradan değeri çok daha iyi anlaşıldı. Sonrasında muazzam popülist bir söylemle yeni bir döneme girdik ve krizden krize koştuk. 1994-1999 ve 2001'de fiilen iflas eden bir ülke. Sonrasında siyasi istikrar sağlandı ve yapısal reformlar yapıldı" dedi.

Bakan Şimşek, son 12 yılda küresel krize ve hatta Orta Doğu'daki kaosa rağmen Türkiye'nin reel olarak kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılada çok önemli kazanımlar elde ettiğini dile getirerek, şimdi ilave reformlarla bu kazanımları kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımanın önemli olduğunu vurguladı.

"En büyük tehdit popülizm"

Enflasyonda tek haneye inmenin yeterli olmayacağını, düşük tek haneli enflasyonun olması gerektiğini ifade eden Şimşek, bunun sürdürülebilir büyüme, öngörülebilirlik, düşük maliyetli fonlara erişebilirlik ve sermaye piyasasının derinleşmesi için önemli olduğunu vurguladı.

Seçim arifesinde Türkiye'nin önündeki en büyük  tehdidin popülizm olduğunu ve şu anda da ciddi bir popülist söylemle karşı karşıya kalındığını söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:

"1990'lı yılları hatırlayalım. O dönemde emeklilik yaşı konuşuluyordu. 1990 yılında Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemi muazzam fazla veriyordu. Primler emekli maaşını ödemeye yetiyordu ve fazla veriyordu. Ne oldu? 2015 rakamlarıyla güncellendiğinde Türkiye o gün bugündür 2 trilyon liralık kaynağını heba etmiştir. Bu bir tek basit popülist söylem ve karar nedeniyle oldu. Bugün aynı çerçevede bir çırpıda 2016 yılı bütçe açığının 10-12 katı vaatlerle karşı karşıyayız. Bunun noter tasdikli kısmı bütçe açığını 3,5-4 kat artıracak düzeyde. Katma değer zinciri yükseldikçe asgari ücret yükselecek. Bundan 12 yıl evvel asgari ücret 120 dolardı, bugün 400 dolar civarıdır. Ama takdir sizindir. İşgücü maliyetlerine baktığımız zaman 11 AB ülkesinden daha yüksek asgari ücretimiz var. Bazı belli başlı gelişmekte olan ülkeler arasından en yüksek ikinci asgari ücret söz konusu iken, bunu bir çırpıda yüzde 50 artırmak taahhüdüne iş dünyasından en ufak bir ses çıkmıyor. Demek ki memnunsunuz, olabilir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın