Ekonomi, arşiv

Büyük elektrik kesintisi

TEİAŞ, nakil hatlarında 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektriğin kesildiğini bildirdi. Ankara ve İstanbul'un yüzde 15'ine elektrik verilmeye başlandı.

31.03.2015 - Güncelleme : 31.03.2015
Büyük elektrik kesintisi

ANKARA/İSTANBUL

Türkiye'nin birçok bölgesinde nakil hatlarında yaşanan sorun nedeniyle elektrik kesintisi meydana geldi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yetkilileri, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.

AA muhabirinin TEİAŞ yetkililerinden aldığı bilgiye göre, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldi.

Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını bildirdi.

Elektrik verilmeye başlandı

TEİAŞ'tan, Ankara ve İstanbul'un yüzde 15'ine elektrik verilmeye başlandığı, Ankara'da metro ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de elektrik verilen yerler arasında olduğu bildirildi.

Metro ve tramvay seferleri başladı

İstanbul şehir genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle tüm metro ve tramvay seferleri durdu.

Elektriğin saat 10.40'da kesilmesi sonrası duraklardaki yolculara biletleri iade edildi.

Marmaray'da enerjinin gelmesiyle birlikte istasyonların kepenkleri açıldı. Vatandaşların duraklara alınmasının ardından saat 12.50'de seferler normale döndü.  

İstanbul'da an itibariyle Kabataş-Bağcılar ve Topkapı-Habipler tramvay seferleri ile Yenikapı-Havalimanı-Kirazlı ve Yenikapı-Taksim-Hacıosman metro seferleri yapılmaya başlandı.

Trafik ışıkları yanmadı

Elektrik kesintisi nedeniyle ana arter ve ara sokaklardaki trafik ışıkları çalışmıyor. Ulaşımın aksamaması için yoğun çaba gösteren trafik ekipleri, ana arterlerde trafik ışıklarının bulunduğu noktalarda aksayan trafik akışını düzenliyor.

Enerji verilmeye başlanan iller

Trabzon, Rize, Gümüşhane, Artvin, Bayburt, Giresun, Samsun, Ordu, Amasya, Çorum ve Sinop'a da elektrikler yeniden verilmeye başlandı.

Tekirdağ merkez, Şarköy, Marmaraereğlisi ve Malkara ilçeleri enerjilendirilmiş, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerine ise kısmen elektrik verildi. Kırklareli ve Lüleburgaz ilçesi ile Edirne’nin bir kısmına da enerji verildi.

Aras Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) Genel Müdürü Fikret Akbaş, bir saat 15 dakikalık kesintinin ardından sorumluluk bölgeleri olan Erzurum, Erzincan, Ardahan, Ağrı, Kars, Iğdır ve Bayburt illerine elektrik vermeye başladıklarını söyledi.

İzmir'de yaşam durdu

Elektrik kesintisi, İzmir'de de yaşamı etkiledi.

İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Buca, Hatay'ın üst kesimleri, Kadifekale, Yeşilyurt, Gaziemir, Görece Mahallesi, Karabağlar’ın üst kesimleri, Bornova'nın üst kesimleri, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli’nin üst kesimleri, Güzelbahçe, Narlıdere ve Balçova’nın üst kesimlerinde zorunlu olarak su kesintisi yapıldığı kaydedildi.

Kesinti nedeniyle kent genelindeki sinyalizasyon sistemi çalışmadı, trafikte aksamalar yaşandı.

Okullarda bilgisayarlar çalıştırılamadı, tenefüs zilleri çalmadı. Bazı kurumlarda bilgisayar ve telefonlar kullanılamadı. Hastanelerde ise jeneratörlerin devreye girdiği, herhangi bir aksama olmadığı belirtildi. 

Atatürk Organize Sanayi Bölgesindeki bazı iş yerlerinde kesinti nedeniyle çalışılamayınca işçiler evlerine gönderildi.

Aliağa'da ulusal elektrik hattından beslenen PETKİM tesislerinde, elektrik kesintisi sonrası bacalardan alev çıktı.

Basketbolda Erkekler 3. Lig play-off maçında saat 14.00'de İzmir Celal Atik Spor Salonu'nda oynanması gereken İzmir Büyükşehir Belediyespor-Bursaspor müsabakası Bornova Işıkkent Spor Salonu'na alınırken, karşılaşmanın saat 15.00'de oynanması kararlaştırıldı.  

YHT yolcuları otobüslerle gönderildi

Elektrik kesintisi nedeniyle Sakarya'nın Sapanca ilçesinde duran Ankara-İstanbul seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), dizel makinelerle İzmit Garı'na çekildi, trende bulunan yolcular otobüslerle Pendik'e gönderildi.

Bursa ulaşım körüklü otobüslerle sağlanıyor

Bursa'da, elektrik kesintisi nedeniyle işletilemeyen hafif raylı sistem (Bursaray) ve tramvay güzergahlarında ulaşım körüklü otobüslerle sağlanıyor.

Konya

Konya'da elektrik kesintisi nedeniyle Kampüs-Alaaddin hattındaki tramvay seferleri yapılamadı. Yolda kalan vatandaşlar, otobüslerle taşındı. Bazı iş merkezlerinde vatandaşlar asansörde mahsur kaldı. 

Kentte, Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri de iptal edildi. Elektrik kesintisi nedeniyle perondaki bir YHT seti, dizel motorlu lokomotifle çekildi. Seferlerin iptal edilmesiyle garda bekleyen vatandaşlar, otobüslerle taşınmaya başlandı.

İletim sisteminden kaynaklanıyor

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulundan, ülke genelinde birçok bölgedeki elektrik kesintilerinin dağıtım sistemlerinden değil, iletim sisteminden kaynaklandığı ifade edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın