Ekonomi

Çin'e en çok ihracat madencilikten

Türkiye'nin 2011 yılında Çin'e yaptığı ihracatın yüzde 62'lik bölümünü madencilik sektörü gerçekleştirdi.

18.04.2012 - Güncelleme : 18.04.2012
Çin'e en çok ihracat madencilikten

İZMİR 

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, madencilik sektörünün Çin'e yaptığı 1 milyar 506 milyon dolarlık ihracatta, Türk doğaltaş sektörü 640 milyon dolarlık payla öne çıktı.
EİB Başkanı Arslan Erdinç, Çin'e yapılan 1 milyar 506 milyon 90 bin dolarlık ihracata imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Çin'i ''fırsatlar ülkesi'' olarak tanımlayan Erdinç, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
''Türk madencilik sektörü, yıllar öncesinde Çin pazarını keşfetmiş ve Türkiye'nin Çin'e yaptığı toplam ihracatın yüzde 62'lik bölümünü bu ülkeye yapar konuma gelmiştir. Madencilik sektörü ithal girdisi olmayan, yüzde 100'e yakın yerli girdi kullanan, yüzde 100 net döviz girdisi ve yoğun istihdam sağlayan bir sektör. Çin Halk Cumhuriyeti, 2011 yılında 640 milyon dolarlık ihracat yapan Türk doğaltaş sektörünün en büyük ihracat pazarıdır.''
Son yıllarda ABD ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz ve durgunluğa karşın Çin'in her yıl yüzde 8-9 oranında büyüdüğünü hatırlatan Erdinç, '' Çin, ihracatta olduğu gibi aynı zamanda ithalatta da büyük bir ülkedir. Biz Çin'in ithalatçı yönüne yoğunlaşmalıyız ve bu ülkeye ihracatımızı artırıp dış ticaret açığımızı azaltmalıyız'' ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın