Ekonomi, arşiv

Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

Dolar/TL, bankalararası piyasada 2,41'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,4182'ye ulaştı.

29.01.2015 - Güncelleme : 29.01.2015
Dolar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

İSTANBUL

Güne 2,3848'den başlayan dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 4 Şubat'ta olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yaparak faiz indirimine gideceği beklentisi ve dün akşam ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarında, faiz artırımının ötelenebileceğine ilişkin bir işaret görülmemesinin ardından yükseliş isteğini sürdürüyor.

Fed kararlarının ardından küresel piyasalarda "güçlü dolar"ın hakimiyetini koruduğu görülüyor. Dolar diğer ülke para birimleri ve emtialar karşısında değer kazanırken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kaybı ise yüzde 1 civarında bulunuyor.

Dolara karşı en fazla değer kaybı yüzde 2,2 ile Rus rublesinde yaşanırken, şu dakikalarda Brezilya Reali'nde yüzde 1,1, Güney Kore Wonu'nda yüzde 1,06 ve Güney Afrika Randı'nda yüzde 0,53 düşüş görülüyor.

Dolar/TL de tarihi zirvesini gördükten sonra şu dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 2,4060 seviyelerinde işlem görürken, avro/TL ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,95 artışla 2,72'den alıcı buluyor.

Analistler, küresel piyasalarda doların güvenli liman olarak görülmesiyle gelişmekte olan ülkeler ve emtialar karşısındaki güçlü seyrini devam ettirebileceğini ifade ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte TL'nin de dolara karşı baskı altında olduğunu dile getiren analistler, dolar/TL'nin tarihi zirveyi görmesinin ardından gelecek hafta açıklanacak ocak ayı enflasyon verisinin öneminin arttığına işaret ediyor.

Analistler, dolar/TL’nin 2,39’un altına inmemesi durumunda yükseliş isteğinin devam edeceğini ve 2,48 direncinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Muhabir: Murat Birinci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın