Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.20
BTC/USDT
70,082.00
BIST 100
9,087.93
Ekonomi, arşiv

Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek isteyeceğiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Mısır'a biz Ekonomi Bakanlığı olarak ekonomi gözüyle bakıyoruz; önümüzdeki dönemlerde Mısır ile ticari, ekonomik, yatırım, ihracatla ilgili ilişkilerimizi geliştirmek isteyeceğiz" dedi.

01.10.2014 - Güncelleme : 01.10.2014
Mısır'la ilişkilerimizi geliştirmek isteyeceğiz

VAN

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Van TSO) düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Doların hızlı artışının Türkiye'yi olumsuz yönde etkilediğine yönelik yapılan açıklamaların hatırlatılması üzerine Zeybekci, doların dünyadaki hareketinin mantıklı düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Zeybekci, doların ortalama yüzde 4 değer kazandığına, Türkiye'deki hareketin de bundan kaynaklandığına dikkati çekerek, doların değer kazanmasının ABD'nin menfaatine olmadığını ifade etti.

Dolardaki değer kazanımının ABD'nin dış ticaretine, büyümesine fayda sağlamadığını anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü ve AB Merkez Bankası Çin'e baskı kurdu. Dediler ki 'Paranın değeri çok düşük, bu haksız rekabet yaratıyor, artır.' Çin buna 30 yıl boyunca direndi. Bugün Çin 2013 rakamları itibarıyla dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldi. Büyüme oranlarına baktığımız zaman da son 30 senede sanıyorum yüzde 7,5-8 seviyesinde bir ortalamayı tutturmuş durumda. Onun için doların bu şekilde kalması ABD'nin menfaatine değil. Tabiat kuralları gereği ABD'nin bu yönde hareketinin olmaması gerektiğine inanıyorum. Ama olursa da bu Türkiye'de endişe duyulacak bir şey değil."

Mısır ile ekonomik temas devam ediyor

Bir gazetecinin, "Mısır ile ihracatta yaşanan artışı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Zeybekci, şu yanıtı verdi:

"Bu sıralarda çelik, kimyevi madde ve taşıtlarda 160 milyon dolarlık bir artış yakalandı. Mısır'a biz Ekonomi Bakanlığı olarak, ekonomi gözüyle bakıyoruz. Bu sebeple biz önümüzdeki dönemlerde Mısır ile gerek ticari, ekonomik, yatırım gerekse ihracatla ilgili ilişkilerimizi geliştirmek isteyeceğiz. Bu şekilde yaklaşacağız Mısır'a. Mısır halkı kadim bir halktır ve binlerce yıldır oradadır. Türkiye de binlerce yıllık bir devlettir. Bu iki devletin birbirini yok sayması veya böyle bir şey içerisinde olması ve yaşanan negatif gelişmelerin uzun sürmesini biz hiçbir zaman için beklemiyoruz. Zaten şu anda gerek ulaşımda, gerekse ekonomide temaslarımız var ve bu temaslarımız da devam edecektir."

Zeybekci, "Van'da 3,2 milyar liralık kredi kullanımının olduğu" yönündeki soruya ise "2014 yılında Van'da 1,6'sı ticari olmak üzere 3,2 milyar lira kredi kullanıldı. Bu endişelenebilir bir şey değil. Demek ki insanların gelecekle ilgili ümitleri var. Bu, ticaret adamı, esnaf ve sanayicinin gelecekle ilgili kredi kullanıp, gelecekte daha çok üretme talebidir. Ben gelecekle ilgili pozitif bir gelişme olarak görüyorum bunu. Türkiye'de tasarruf oranlarının en fazla arttığı dönemler kriz anlarıdır. O anda insanlar çekilir ve tasarruf yapmaya başlarlar. Bu dönemlerde tasarruf oranları artar ve bankaların ellerinde genellikle para şişer, kullanacak yer olmaz. Çünkü insanlar tüketmek, harcamak ve yatırım yapmak istemez. Van'ın durumu bununla tam tersi bir görüntü veriyor" yanıtını verdi.

Zeybekci, vergilerin ödenmesi, zamana yayılması gibi kolaylıkların yapılabileceğini ancak vergi terkiniyle ilgili hükümetin bir çalışmasının olmadığını belirtti.

Daha sonra Vanlı iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile basına kapalı devam eden toplantının ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Zeybekci, burada çözüm sürecinin önemine değinerek, partililerden çözüm sürecine sahip çıkmalarını istedi.

Zeybekci, kentteki temaslarının ardından özel uçakla Ankara'ya gitti.

Muhabir: Sıtkı Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın