Ekonomi, arşiv

Arz güvenliğini etkileyecek bir durum söz konusu değil

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Irak'ta son yaşanan gelişmelere karşın Türkiye'nin ham petrol tedariğinde arz güvenliğini etkileyecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

13.06.2014 - Güncelleme : 13.06.2014
Arz güvenliğini etkileyecek bir durum söz konusu değil

İSTANBUL

IICEC 5. Uluslararası Enerji Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ta yaşananların enerji sektörüne etkisine ilişkin, IŞİD'in kontrolünde bulunan sahalarda Türkiye'nin enerji tedariğini etkileyecek bir durumun söz konusu olmadığını, Türkiye'nin 13 ayrı ülkeden ham petrol alımına devam ettiğini kaydetti.

Irak'ın orta ve güney kesimlerinden gelen petrolün Kerkük-Yumurtalık hattıyla beraber Türkiye'ye sevkiyatının 3 aydan bu yana olmadığını belirten Yıldız, şu anda IŞİD'in kontrolünde bulunan boru hattından sevkıyat yapılmadığını ama bu durumun 3 aydan bu yana olduğunu vurguladı.

Kuzey Irak'tan dün 120 bin varil civarında ham petrol sevkiyatı yapıldığını, bugün de akışta herhangi bir problem olmadığını dile getiren Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Ama bu petrol Irak'ın petrolüdür. Irak'ın siyasi bütünlüğüne Türkiye her zaman olduğu gibi nezaket göstermektedir ve buna önem vermektedir. Irak'ın bütünlüğü ve orada oluşacak bütün gelirin yine Irak halkının belirlediği tarzda paylaşılmasına Türkiye önem vermektedir. Bu petrol Irak'ın ürettiği, Türkiye'nin ilettiği ve dünya piyasalarına sunduğu bir petroldür. O yüzden şu an, bugün itibariyle kurguda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir ama önümüzdeki günler, önümüzdeki haftanın ne tür değişiklikler getirebileceğini, nasıl bir yeni yapılanma oluşturacağını şu an söylemek mümkün değildir. Gelişmeleri biz de sıcağı sıcağına takip ediyoruz."

Petrol gelirinin, Irak'ın tamamına ait olduğunu, şu ana kadar kurulamayan, bozulmaya çalışılan sistemi Türkiye'nin yaptığı işlemle kurduğunu kaydeden Yıldız, "Bu önemli bir gelişmedir ve Türkiye bu olumlu duruşunu sürdürmeye devam edecektir" dedi.

Zeybekci: "İhracata olumsuz etkisi olmayacağını öngörüyoruz"

Hilton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Polonya İş Forumuna gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Musul'da yaşanan olaylara ilişkin, önceliklerinin konsolosluktaki 49 vatandaş, TIR şoförleri ve enerji santralinde çalışan işçileri burunları kanamadan ülkeye getirmek olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin büyük bir hassasiyetle süreci yönettiğini belirten Zeybekci, "En azından şundan eminiz: Sağlıkları yerinde. Onurlarını incitici hiç bir pozisyonda değiller. Konumları gayet iyi. İnsanlarımızın hayatlarını riske edecek hiç bir adım atmak istemiyoruz. Çok kısa sürede olumlu bir haberle vatandaşlarımızı sevindirmek istiyoruz" diye konuştu. 

Gelişmelerin ekonomik yansımalarına ilişkin bir soru üzerine Zeybekci, Irak'ın Almanya'dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu hatırlattı. 

Türkiye açısından Irak pazarının büyük çoğunluğunu Süleymaniye, Erbil ve Kürt Bölgesel Yönetiminin egemen olduğu bölgenin oluşturduğunu anlatan Zeybekci, şöyle devam etti: 

"Orada hiç bir aksama yok. Her şey yolunda gidiyor. Musul bölgesindeki bu olumsuzların da bir an önce normalleşerek o bölgede Türkiye'nin ekonomik menfaatlerinin fazla zarar görmesini istemiyoruz. Bunun Türkiye'nin ihracatına ve ekonomisine olumsuz bir etkisinin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını öngörüyoruz. Bölgesel yönetim de bir etkileşim olmaması için gayret gösteriyor."

TEK Başkanı Uygur

Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) Başkanı Prof. Dr.Ercan Uygur da Musul'da yaşanan gelişmelerin ardından OPEC ülkelerinin geçmişteki petrol krizlerinde olduğu gibi dünya petrol fiyatlarının yükselmesi yolunda pozisyon almasının makul görünmediğini söyledi.

Uygur, Irak Merkezi Hükümeti'nin söz konusu krizi yönetmedeki becerisi bir yana, Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin haberlere bakıldığında fiyatlarda bir dalgalanma olacağının söylenebileceğini, ancak bunun uzun süreli olmasını beklemediğini kaydetti.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç, Selçuk Uysal

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın