Dolar
32.34
Euro
34.92
Altın
2,220.67
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,623.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi, arşiv

Enflasyon Nisan'da düşecek

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda Nisan ayında belirgin bir düşüş olacağını söyledi.

30.04.2013 - Güncelleme : 30.04.2013
Enflasyon Nisan'da düşecek

İSTANBUL 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2013 Nisan Enflasyon Raporu"na ilişkin düzenlenen basın toplantısında, tahminlerine temel oluşturan makroekonomik görünüm ve varsayımlarına değinerek, 2013 yılının ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 7,3 düzeyine yükselerek, öngörülerinden bir miktar yukarıda gerçekleştiğini söyledi.

Enflasyonun öngörülenden yüksek gerçekleşmesinde Ocak Enflasyon Raporu'nda yukarı yönlü risk oluşturduğunu vurguladıkları işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin belirleyici olduğuna işaret eden Başçı, bunun yanı sıra, temel enflasyon göstergelerinin de beklentilerinin bir miktar üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyon ve çıktı açığı tahminlerine ilişkin şunları kaydetti:

"Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken yakın dönemde hızlanan sermaye akımlarından kaynaklanabilecek risklerin dengelendiği bir çerçeve benimsedik. Diğer bir ifadeyle, faiz oranları düşük tutulurken makro ihtiyati tedbirlerin devam ettiği bir politika duruşunu esas aldık. Kredilerin ise yüzde 15 civarında büyüyeceğini varsaydık yıl sonu itibariyle.

Bu çerçevede, enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz."

Enflasyon tahminlerine temel oluşturan varsayımları ve dışsal koşulları bir arada değerlendirdiklerinde, enflasyonun başlangıç noktasındaki yukarı yönlü güncellemenin, emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü güncelleme ile telafi edildiğini ifade eden Başçı, bu nedenle 2013 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 5,3 olarak koruduklarını söyledi.

Başçı, enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini belirterek, "Bu çerçevede yıllık enflasyonda nisan ayında belirgin bir düşüş, mayıs-temmuz döneminde ise sınırlı artışlar görebiliriz. Sonraki aylarda tekrar aşağı yönlü bir eğilimin başlayacağını ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 5,3 düzeyine ineceğini tahmin ediyoruz. Buna paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini korumasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın