Eğitim, arşiv

5. sınıflarda yabancı dil eğitimi seneye başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Kocabıyık, 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı müfredatın pilot uygulamasına 2016 yılının Eylül ayında başlanacağını bildirdi.

21.04.2015 - Güncelleme : 21.04.2015
5. sınıflarda yabancı dil eğitimi seneye başlıyor

ANKARA - Selma Kasap- Yıldız Seçil Aktaş

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık,  5. sınıflara yönelik İngilizce ağırlıklı müfredat çalışmalarına ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

5. sınıfın, ilkokuldan ortaokula geçiş dönemi olduğunu hatırlatan Kocabıyık, bu dönemde çocukların, pedagojik olarak eğitime yeni ısındığını, ancak ortaokula geçişle birlikte farklı öğretmenler, farklı ders grupları, daha yoğun bir müfredat ve akademik bir eğitimle karşılaştıklarını belirtti.

Kocabıyık, bu durumun 5. sınıfın, uyum sınıfı olması zorunluluğunu ortaya çıkardığını dile getirerek, bu kapsamda yeni bir düzenleme yapmayı planladıklarını söyledi. 

Düzenlemeyle, 5. sınıfta yabancı dil öğretiminin yanı sıra öğrencilerin farkındalık düzeylerini de arttırmayı hedeflediklerine işaret eden Kocabıyık, 5. sınıf öğrencilerinin, yeteneklerinin, neleri sevdiklerinin ve hangi mesleğe ilgi duyduklarının farkına varmasını istediklerini dile getirdi.

Hazırlanacak müfredatta İngilizce'nin yanı sıra fen ve bilim uygulamaları ile Türkçe dersinin de bulunacağını bildiren Kocabıyık, Türkçe dersi müfredatının, çocukların, dil hakimiyetlerinin arttırılması, okuduğunu anlaması, analiz, sentez ve yorum kabiliyetlerinin yükseltilmesini sağlayacak şekilde hazırlanacağını belirtti. 

Kocabıyık, bunların dışında "sanat ve spor uygulamaları" derslerinin de bulunacağını kaydederek, esnek bir program uygulamayı düşündüklerinin altını çizdi. 

Bu kapsamda yeni bir müfredat hazırlanacağını hatırlatan Kocabıyık, şunları kaydetti:

"Bizim planladığımız sisteme yönelik yeni bir müfredat hazırlanacak. Henüz daha 5. sınıfların müfredatının felsefesini hazırlıyoruz. Şu anda planladığımız bunlar. Hedefimiz yabancı dil eğitiminin haftalık 16 saatle 20 saat arasında olması. 6-8 saat matematik, bilim ve fen uygulamaları, 6-8 saat Türk dili uygulamaları, 4-6 saat arasında da spor, sanat uygulamaları gibi bir planlamamız var. Fakat bu saatler biraz aşağı, biraz yukarı olabilir.

5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim müfredatı, Eylül 2016'ya yetişir. Önce pilot uygulamalarla başlayacağız. Pilot uygulamayı bir yıl boyunca yürütüp bunun gerçekten yürüyüp yürümediğini ve sonuçlarını gözlemleyeceğiz. Sonuçlara göre, sistemi belki yeniden güncelleyerek yavaş yavaş yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. İyi kurgulanırsa çok iyi bir sistem. Yavaş yavaş, pişire pişire bu sistemi iyi kurgulayacağımızı düşünüyoruz. Bu konuda çok istekliyiz."

Öğretmen istihdamı

Kocabıyık, pilot çalışma kapsamında mevcut öğretmenlerin yeterli olduğunu ancak program yaygınlaştırıldığında daha fazla İngilizce öğretmenine ihtiyaç duyulursa, buna ilişkin de alımın yapılabileceğini söyledi.

Mevcut İngilizce eğitim müfredatının da yenileneceğine işaret eden Kocabıyık, gramer ağırlıklı değil, okuma, dinleme ve konuşma ağırlıklı bir program hazırlanacağını bildirdi.

"15 yaşına kadar yabancı dili öğretmeniz lazım"

Uygulamaya yönelik bir program ve müfredat hazırlamayı düşündüklerini vurgulayan Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kritik dönem hipotezine göre, çocuklar 15 yaşına kadar kendi anadillerinin dışında bir yabancı dili öğrendiklerinde, bu dili kendi anadili gibi öğreniyorlar. Bu yaşa kadar öğrendikleri 2. dille düşünebiliyorlar, analiz, sentez yapabiliyorlar, aksansız konuşabiliyorlar. Bu kurama göre, 15 yaşına kadar yabancı dili öğretmeniz lazım. Biz de o yüzden 5. sınıfı seçtik. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.