Dolar
32.50
Euro
35.18
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.90
BTC/USDT
70,674.00
BIST 100
9,079.97
Eğitim, arşiv

Öğrencilere e-devlet kolaylığı

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim öğrencilerinin artık öğrenci belgesini e-devlet üzerinden alabileceğini bildirdi.

26.06.2014 - Güncelleme : 26.06.2014
Öğrencilere e-devlet kolaylığı

ANKARA

Yükseköğretim Kurulunun yürüttüğü Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında artık öğrenci belgesi https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden alınabilecek.

Çetinsaya, YÖK'te gerçekleştirilen toplantıda, 2 yıldır yükseköğretim sisteminin bilişim altyapısı üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, böyle bir altyapıya sahip olunca bunun getirdiği doğal sonuçların olduğunu ifade etti.

Çetinsaya, "Uygulamaya koyduğumuz yenilikler var. Bunlardan bir tanesini de öğrenci belgelerinin artık rahatlıkla e-devlet üzerinden alınabilmesi ve istedikleri kurum ve kuruluşlarda kullanılabilmesi. Bu ilk aşama" dedi. 

Bu çalışma kapsamında ikinci aşamada da akademisyenlerin belgelerinin e-devlet kapısı üzerinden alabilmesine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çetinsaya, bunun da önümüzdeki birkaç hafta da tamamlanacağını kaydetti. 

Mezun belgeleri için de çalışmalar yürüttüklerini bildiren Çetinsaya, "O da bir iki ay içinde tamamlanacak. İsteyen herkes mezun belgelerini e-devlet üzerinden alabilecek. Bu süreçte, üniversite kazanan öğrencilerimizin kayıtlarının da online olarak yapılması ve e-devlet kapısı üzerinden yapılması için de çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Kısmet olursa bu sene en azından bir pilot proje olarak, projedeki üniversitelerle birlikte bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

Bu yılki kayıt döneminde, uygulamanın hayata geçirilmesinin planlandığını bildiren Çetinsaya, projenin öğrenci, akademisyen ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıracağını belirterek, hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Toplantıya, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kaplan, YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış ve Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu ile diğer ilgililer katıldı.

Barkodlu belgeler başvurularda kullanılabilinecek

5,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren uygulama ile öğrencilerin online olarak alacağı barkodlu belgeler kurum ve kuruluşlara yapılacak başvuru ve işlemlerde kullanılabilecek. 

E-Devlet Kapısı'nda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Öğrenci Belgesi Sorgulama Sistemi üzerinden, Türkiye'de eğitim görülen üniversitelere ait öğrenci belgelerine ulaşılacak. 

Bu hizmet kullanılarak alınan belgelerin resmi geçerliliği bulunacak. Belge üzerindeki  barkod numarası sayesinde belgenin teslim edildiği kurumlar belgeyi sorgulayabilecek ve doğruluğunu teyit edebilecek.

İç işleyişleri gereği ıslak imzalı veya mühürlü belgeye ihtiyaç duyabilecek ve elektronik ortamdan alınmış belgeleri kabul etmeyek kurumlar olabileceğinden, belgenin verileceği kurumla önceden irtibata geçirilmesi gerekiyor. İşleme başlamadan önce kişinin gerekli e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imzasının olması gerekiyor. 

Bu işlemler için herhangi bir ek ücret, vergi alınmayacak. 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye YÖK'ün www.yok.gov.tr adresinden ulaşabilecek. 

Muhabir: Yıldız Seçil Aktaş 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın