Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,547.50
BTC/USDT
70,589.00
BIST 100
9,079.97
Eğitim, arşiv, arşiv

Lise tercihleri tek listede yapılacak

Liselere yerleştirme işlemleri için hazırlanan taslak çalışmaya göre, öğrenciler tercihlerini, A ve B grubu olmak üzere iki başlıkta sıralayacak.

24.05.2014 - Güncelleme : 24.05.2014
Lise tercihleri tek listede yapılacak

ANKARA - Yıldız Aktaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere yerleştirme işlemlerini tek listeyle tek seferde yapmayı planlıyor. Buna göre, öğrenciler tercihlerini A ve B grubu olmak üzere iki başlıkta sıralayacak, A grubu tercihlerine yerleşemeyenler, okul türlerini içeren B grubu seçenekleri, adresleri, puanları ve okul kontenjanları dikkate alınarak yerleştirilecek.

MEB, bu yıl hayata geçirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması doğrultusunda, 8. sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi ortak sınavların tamamlanmasının ardından, liselere yerleştirme çalışmalarını sürdürüyor. 

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre,  liselere yerleştirme uygulama esasları ve buna ilişkin yerleştirme kılavuzu çalışmalarında son aşamaya gelindi. Yerleştirme işlemlerine ilişkin esaslar, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın başkanlığında önümüzdeki hafta İstanbul’da yapılacak toplantıyla kamuoyuna duyurulacak. 

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, yerleştirme işlemleri öncesi liselere ilişkin bazı değişiklikler yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda, Anadolu öğretmen liseleri, "sosyal bilimler", "fen" ya da "Anadolu liselerine" dönüştürülecek. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı bütün okullar, "mesleki ve teknik Anadolu lisesi" ve "Anadolu imam hatip lisesine" dönüştürülecek. Böylece bütün okul türleri bu sene itibarıyla Yerleştirmeye Esas Puan ile öğrenci alacak.

MEB, bütün öğrencileri istedikleri okul türüne yerleştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, öğrenciler, liselere tek tercih listesiyle istedikleri okul türüne göre yerleştirilecek. Öğrenciler tercihlerini, A ve B grubu olmak üzere iki başlık altında sıralayacak. A grubu tercihine yerleşemeyenler, okul türlerini içeren B grubu seçeneklerine göre, adresleri, puanları ve okul kontenjanları dikkate alınarak yerleştirilecek.

Yedek yerleştirme yapılmayacak

Yerleştirme işlemi, tek seferde olacağı için yedek yerleştirme yapılmayacak.

Yerini değiştirmek isteyen öğrencilerin nakillerinde açık kontenjan ve puan üstünlüğü esasları göz önünde bulundurulacak.  

Özel okulların tam burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri ise Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması ile gerçekleştirilecek. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın