Dolar
32.33
Euro
34.96
Altın
2,213.83
ETH/USDT
3,575.40
BTC/USDT
70,805.00
BIST 100
9,056.61
arşiv

NSK, 2014 yılında Büyük ve Küçük Hareketli Parçalara Akıllı Spin Kazandırdı

28.02.2015 - Güncelleme : 28.02.2015
NSK, 2014 yılında Büyük ve Küçük Hareketli Parçalara Akıllı Spin Kazandırdı

 

 

NSK, 2014 yılında Büyük ve Küçük Hareketli Parçalara Akıllı Spin Kazandırdı

Rulman üreticisi, endüstriyel müşterilere özel inovasyon ile yardım ediyor

TOKYO--(BUSINESS WIRE)-- Makine mühendisi olmadığınız sürece herhalde sabahları rulmanları düşünerek uyanmazsınız. Daha büyük ihtimalle jumbo jetlerden nano-aletlere, mutfak karıştırıcılarından beton mikserlerine kadar hareket eden mekanik her şeyin içinde – görünmeden çalışan – kritik parçaların rulmanlar olduğunu da hiç fark etmemişsinizdir. “Hareket ve Kontrol” ihtiyaçlarının geniş kapsamını karşılayabilmek için, NSK (TOKYO:6471) – dünyanın 3 numaralı rulman üreticisi – mikroskobik boyuttan muazzam boyutlara kadar 200.000'in üzerinde farklı rulman sunmak zorundadır. Ve müşteriler her yıl NSK araştırmacılarına yeni zorlukları getirmektedir: belirli performans kısıtlarını karşılamak için yeni rulman ihtiyaçları. Burada, NSK araştırmacılarının 2014 yılında başarıyla üstesinden geldiği iki sorun anlatılmaktadır.

Rüzgar türbinleri: en zorlu koşullar altında güvenilir rotasyon

Yeni milenyumun başından bu yana, rüzgar enerjisi tüm dünyadaki ülkelerde yan güç kaynağı olmaktan ana şebeke kaynağı olmaya doğru tam hızla ilerlemiştir. NSK, 2000 yılında 17,4 gigavattan 2014 sonunda 305 gigavatın üzerine çıkan küresel kurulu üretim kapasitesinin genişletilmesinde önemli bir oyuncu olmuştur – ancak onun rolü sıradan gözlemciler için açık olmayabilir.

Dev bir açık deniz rüzgar türbininin resimlerini gören herhangi bir kişi, doğal olarak kritik teknolojinin bulunduğu yerin onun dev kanatları olduğunu varsayabilir. Ancak, bu dev makinelerin başarısının gerçek anahtarı, uzun yıllar aniden değişen büyük yükler, önemli sıcaklık dalgalanmaları ve tuzlu deniz havası gibi son derece olumsuz koşullarda güvenilir biçimde çalışması gereken yataklarıdır. Rüzgarlı denizlerde yüksek kuleleri üzerindeki konumu bile bir açık deniz türbinin muayenesini zorlu bir görev kılmaktadır. Bu nedenle, büyük bileşenlerin değiştirilmesi de muazzam bir iştir. Yatak dayanıklılığının ve güvenilirliğinin rüzgar gücünün ekonomik olarak kullanılabilmesinde kritik olmasının sebebi de budur.

NSK mühendisleri, zorlu mücadelede yirmi yıla varan deneyiminin getirdiği birikim sayesinde, büyük rüzgar türbinlerinin yanı sıra dev maden, inşaat ve çelik üretim ekipmanlarındaki dişli kutularında makaralı yataklarda beyaz yapının pullanmasına karşı daha fazla bir dayanıklılık ve güvenilirlik elde etmişlerdir.

NSK'nin çözümü, yatakların hizmet ömrünü önemli ölçüde artıran ve özel bir ısıl işlem süreciyle birleştirilmiş özel olarak geliştirilen bir malzeme olmuştur. 2014 Mayıs ayında uygulamaya konulan ve daha geniş boyutlu yeni bir yatağa (AWS-TFTM) yerleştirilen yenilikçi teknoloji çok sayıda kritik tedbir sayesinde önceki ürünlere nazaran daha uzun bir hizmet ömrü sağlar:

  • 7 kat daha uzun süre “beyaz yatak pullanması” olmaması
  • 3 kat daha uzun süre “yüzeyden kaynaklanan pullanma” olmaması
  • İki kat daha uzun süre “yüzey altından kaynaklanan pullanma” olmaması
  • İki kat kırılma tokluğu
  • 1/50'lik boyut değişim oranı

Bu ilerlemenin rüzgar türbinlerinin uzun süreli ekonomik kullanılabilirliğine önemli derecede katkıda bulunması beklenmektedir. NSK, yeni yatakların satışının 2017 yılına kadar yıllık global satışlar içinde 1 milyar yen'e (yaklaşık 8,5 milyon $) ulaşmasını beklemektedir.

Daha fazla bilgi için bkz.: www.nsk.com/company/presslounge/news/2014/press0527a.html

Daha fazla yer kaplamadan daha fazla çamaşır için ağır yük altında spin

Rüzgar türbinleri ev çamaşır makinenizden muazzam ölçüde daha büyük ve daha gelişmiş olmasına rağmen, benzer şekilde uzun yıllar boyunca güvenilir bir spin ihtiyacı duyarlar. Burada da rulmanlar yine temel bileşendir.

Avrupalı cihaz üreticileri için, ev çamaşır makinesi özellikleri son yıllarda giderek daha da zorlayıcı hale gelmiştir. Bugünün önden yüklemeli çamaşır makinesi müşterileri önceki makinelerinin kapladığı alanda daha fazla çamaşır kapasitesi istemektedir. Bu bir zorluktur çünkü üreticilerin normal olarak yapacağı şey, daha geniş ve daha ağır bir çamaşır tamburuna sadece daha büyük ve daha ağır iş rulmanları takmak olacaktır. Bu bir ikileme yol açmıştır: daha büyük rulman daha düşük enerji verimliliği anlamına gelir, ancak önceki yatakları daha büyük bir tambura takmak daha kısa bir ürün ömrüyle sonuçlanacaktır. Bu nedenle üretici yardım almak için NSK'ye gelmiştir.

Dev rüzgar türbinlerinde olduğu gibi, aşılması gereken engel, yataklardaki metalik olmayan inklüzyonun uzun yıllar boyunca titreşimin ardından pullanma veya çatlama eğilimidir. Yük ne kadar fazla olursa bu eğilim o kadar yüksek olur. Aynı şekilde, dikkate alınacak olumsuz bir ortam da mevcuttur: başa çıkılması gereken ısı, nem, sabun, kir ve küf.

NSK’nin 2014 Aralık ayında yayımlanan çözümü, Önden Yüklemeli Çamaşır Makineleri için BNEQARTET™ Uzun Ömürlü Rulmandır. Daha da ağır yükler altında bile, önden yüklemeli çamaşır makinelerinde tambur desteği için kullanılan standart rulmanın ürün ömrünün iki katından fazlasına ulaşmakta ama daha fazla yer kaplamamaktadır.

NSK, kirlenme olasılığını önlemek için, bu yeni rulman için malzemenin geliştirilmesinde alaşım bileşen optimizasyonundan ve özel temizlik kontrol teknolojisinden oluşan bir kombinasyon yoluyla kendisine ait temel malzeme teknolojilerinin birinden faydalanmıştır. Sonuç:

  • Anma metal yorgunluğu ömrünün iki katı
  • Kirlenmenin neden olduğu çökmelerden doğan stres yoğunlaşması nedeniyle yüzeyden kaynaklanan pullanmanın önlenmesi
  • “Beyaz yatak pullanmasının” önlenmesi
  • Yüksek sıcaklıktaki ortamlarda pullanmanın önlenmesi

NSK, bu yeni ürünün satışının 2018 yılına kadar yıllık global satışlar içinde 1,5 milyar yen (yaklaşık 12,5 milyon $) olmasını hedeflemektedir.

Daha fazla bilgi içini bkz.: www.nsk.com/company/presslounge/news/2015/press0114b.html

Burada, bu iki hikayenin son bir ‘spin’ hareketi var. NSK'nın çabalarının sonucu olarak, pek çok çamaşır makinesi, rüzgar ile sürdürülebilir şekilde üretilen enerjiyi yakında çok daha verimli bir şekilde kullanacak.

NSK Hakkında

2016 yılında NSK Ltd. (NSK; Genel Merkez: Tokyo, Japonya; Başkan ve İcra Kurulu Başkanı: Norio Otsuka) Japonya'daki ilk rulman üreticisi olarak kurulmasından bu yana bir inovasyon yüzyılını kutlayacaktır. İşinin özündeki “Hareket ve Kontrol” teması ile NSK bugün rulmanlara ek olarak geniş bir hassasiyet bileşenleri ürün yelpazesiyle çok farklı alanlardaki endüstriyel müşterilere 31 ülkede 213 tesisiyle hizmet veren global bir işletmedir. Şirket, dünya lideri teknolojileri, satış kuvveti ve müşteri hizmetleri olanakları yolu ile müşterilerine toplam çözümler sağlamaktadır.

Bu duyurunun orijinal kaynak dildeki metni, resmi ve geçerli versiyondur. Çeviriler sadece yardımcı olmak amacıyla sunulmuştur ve kanuni geçerlik sahibi tek metin olan kaynak dilde hazırlanan metin ile çapraz başvuru yöntemine göre incelenmelidir.

İletişim Bilgileri

NSK
Makiko Urushino
urushino@nsk.com
Faks: 81-3-3779-7431

 

Kaynak: NSK

 

Bu haber bültenini çevrimiçi olarak şu adresten görebilirsiniz:
http://www.businesswire.com/news/home/20150227005128/en

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın