Spor, spor gündemi, Dünyadan Spor

Yeni Türk sporu "hemsball" sınırları aştı

2011 yılında Murat Altınay tarafından geliştirilen, 2013'ten bu yana da Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu'nun resmi spor branşı olan hemsball, Endonezya, KKTC ve Makedonya'da da oynanmaya başlandı.

29.05.2015 - Güncelleme : 29.05.2015
Yeni Türk sporu "hemsball" sınırları aştı

KAYSERİ - Orhan Canbulatel

Adını İngilizce el, enerji, hareket-hamle ve denge-istikrar kelimelerinin baş harfleri olan "hems" ile top anlamına gelen "ball" kelimesinin birleşiminden alan yeni Türk sporu "hemsball", yurt dışında da kabul görmeye başladı.

Hemsball İstanbul Koordinatörü ve antrenör Kaan Serter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemsballın 2011 yılında Murat Altınay tarafından geliştirildiğini, 2013'ten bu yana da Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu'nun (HİS) resmi spor branşı olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 400 hemsball antrenörü bulunduğunu ifade eden Serter, şöyle devam etti:

"Uluslararası alana da açılmaya başladık. Şu an Endonezya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Makedonya'da çalışmalar başladı. Hemsball, özellikle çocuklardaki refleks, odaklanma ve dikkat gelişimi için çok önemli bir spor branşı. Her yerde oynanabilir. Sadece zeminin sert olması gerekiyor. Hem sportif hem rehabilitasyon hem de rekratif amaçlı oynanabilir. HİS'in sloganı '3'ten 93'e.' Üç yaşından 93 yaşına kadar herkes bu sporu yapabilir."

Serter, hemsball oynamak için gerekli tüm malzemelerin bir çanta içerisinde taşınabildiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Çantada 2 ayak basma tahtası, 1 orta tabla, 1 çember ve bir top var. İki ayak basmasının üzerine karşılıklı birer sporcu geçiyor. Topu çemberin içine atarak ama çembere dokundurmadan sektirmeye çalışıyor. Rakibi çemberin içinde seken topu yakalamazsa sayı alıyor. Her hata bir sayı kazandırıyor. 12 sayı toplayan bir seti kazanmış oluyor. Üç seti kazanan da oyunu kazanmış oluyor. Küçüklerde de 2 seti kazanan birinci oluyor." 

Hemsballın yeni bir spor branşı olması dolayısıyla illerde HİS çatısı altında yapıldığını dile getiren Serter, yaygınlaşması halinde il temsilcilerinin de olabileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın