Spor, spor gündemi, Basketbol, Dünyadan Spor

NBA'de play-off heyecanı başlıyor

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde 82 maçlık normal sezonun ardından play-off maçları bugün başlayacak.

18.04.2014 - Güncelleme : 18.04.2014
NBA'de play-off heyecanı başlıyor

ANKARA - Hüseyin Burak Demirer

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) 82 maçlık normal sezonun ardından play-off maçları bugün başlayacak.

NBA'in 2013-2014 normal sezonunda yapılan 82 maç sonunda Doğu ve Batı Konferansları'nda ilk 8'e giren takımlar, yoluna play-off'larda devam edecek. 4 galibiyete ulaşan tarafın bir üst tura yükseldiği play-off'larda ilk gün 4 maç yapılacak.

Açılış maçında, bugün TSİ 19.30'da Doğu Konferansı takımları Toronto Raptors ile Brooklyn Nets sahaya çıkacak. İlk gün ayrıca NBA'deki Türk basketbolculardan Hidayet Türkoğlu'nun takımı Los Angeles Clippers ile Golden State Warriors karşılaşacak. 

Kazandığı 62 maçla normal sezonu lider bitiren Batı Konferansı takımı San Antonio Spurs, ilk turda, son gün Memphis Grizzlies'e yenilerek Batı'da 8. sıraya düşen Dallas Mavericks ile karşı karşıya gelecek. Bir yıl aranın ardından play-off'lara dönen MavericksTeksas eyaleti derbisi niteliği de taşıyan seride, sezon içindeki 4 maçı da kaybettiği Spurs'e karşı sürpriz yapmaya çalışacak.

Oyuncularından 6'sının çift haneli sayı ortalamasına ulaştığı ve maç başına 25,2 asistle "ligin en fazla asist yapan takımı" olan SpursMavericks karşısında da takım oyununa güveniyor. 40,9 ribaunt ortalamasıyla NBA'in en az ribaunt alan 5. takımı olan Mavericks için savunma, belirleyici bir unsur olacak.

2012 ve 2013 şampiyonu, 2011 finalisti Miami Heat ise ilk turda, normal sezondaki 4 karşılaşmada da mağlup ettiği ligin en yeni takımı Charlotte Bobcats ile eşleşti.

Doğu Konferansı'ndaki liderlik yarışında Indiana Pacers'a geçilen Heat'in, 2004 yılında kurulan ve NBA'deki 10. sezonunda ikinci defa play-off'a yükselmeyi başaran deneyimsiz Bobcats karşında en büyük kozu LeBron James olacak. Son 2 sezondur hem normal sezonun hem de final serisinin "en değerli oyuncusu" (MVP) seçilen James, 82 maç sonunda 27,1 sayı, 6,9 ribaunt ve 6,4 asist ortalamasıyla oynadı. 

Son 5 sezonun 4'ünde MVP ödülüne layık görülen yıldız oyuncunun, bundan önce 8 kez katıldığı play-off'lardaki ortalamalarının 28,1 sayı, 8,6 ribaunt ve 6,7 asist olduğu hesaba katılırsa, Bobcats'a karşı da vites yükselteceğini tahmin etmek pek de zor değil.

Heat, tecrübesi sayesinde serinin kuşkusuz favorisi ancak yumuşak karnı ribauntlar başını ağrıtabilir. Çünkü maç başına 36,9 ribaunt çeken Heat, "ligin en az ribaunt alan takımı" ama geçen yıl da maç başına aldığı 38,6 ribaundla bu kategoride lig sonuncusu olan Heat, şampiyonluğa yürümüştü.

İki ekibin de iyi savunma yaptığı düşünüldüğünde Bobcats için serinin kaderini, hücumdaki performansı belirleyecek. Bu anlamda en büyük sorumluluk, 21,8 sayı ortalamasıyla takımının en skoreri ve 10,8 ile en ribauntçusu olan pivot Al Jefferson'a düşecek.

Heat'in sakatlıklar yüzünden 28 maç kaçıran all-star gardı Dwyane Wade'in ve play-off'lar öncesinde kasığından sakatlanan ve 2 maç forma giyemeyen Bobcats oyun kurucusu Kemba Walker'ın sağlık durumları da önem taşıyor.

Diğer eşleşmelerde karşılaşacak takımlar ve öne çıkan özellikleri şöyle:

Doğu Konferansı

Indiana Pacers - Atlanta Hawks:

Sezondaki 4 karşılaşma 2-2 eşitlikle tamamlandı. Geçen sezon play-off'ların ilk turunda karşılaşan iki takım arasındaki seriyi 4-2 Pacers kazandı.

Pacers, maç başına 92,3 sayıyla "potasında en az basket gören 2'nci takım".

Hawks24,9 asist ortalamasıyla "ligin en fazla asist yapan 2'nci takımı".

Geçen sezon Doğu finalinde 7 maç sonunda Heat'e yenilen Pacers2004'ten beri ilk defa Doğu Konferansı'nı birinci tamamladı.

Sezonu 21,7 sayı, 6,8 ribaund ve 3,5 asistle tamamlayan Pacers'ın all-star oyuncusu Paul George, sezonun son bölümünde formsuz. 

Üst üste 7'inci kez play-off'a katılan Hawks1970'den beri konferans yarı finalinden öteye geçemiyor.

Toronto Raptors - Brooklyn Nets:

Sezondaki 4 maçta 2-2 eşitlik var.

Raptors2008'den bu yana ilk kez play-off'lara yükseldi. Lige adım attığı 1995-1996 sezonundan bu yana 6. kez play-off'larda boy gösterecek Kanada temsilcisi, bundan önceki 5 play-off deneyiminde sadece bir defa ilk turu geçti.

Geçen yıl ilk turda elenen Nets, son 10 yıldır konferans yarı finalinden ötesini göremiyor.

Chicago Bulls - Washington Wizards:

Sezondaki 3 maçın 2'sini Wizards kazandı.

91,8 ile "NBA'in maç başına en az sayı yiyen takımı" Bulls93,7 sayı ortalamasıyla da "ligin hücum anlamında en zayıf ekibi" konumunda.

Bulls, sakatlıkların bir türlü peşini bırakmadığı all-star gardı Derrick Rose'dan neredeyse 2 yıldır faydalanamıyor.

Wizards, ilk turda elendiği 2007-2008 sezonundan beri ilk defa play-off'larda yer alacak.

Sezon boyunca yakaladığı 23,3 asist ortalamasıyla "ligin en fazla asist yapan 8'inci takımı" olan başkent ekibinin bu başarısında en büyük pay, bu yıl ilk kez all-star seçilen oyun kurucu John Wall'un19,3 sayı ve 8,8 asist (asist krallığını 2'nci bitirdi) ortalamasıyla oynayan Wall'dan sonra takımın en çok asist yapan isminin 3,5 ortalama (Andre Miller) yakaladığı göz önünde bulundurulursa genç oyuncuya bu konuda oldukça sorumluluk düşecek.

Batı Konferansı

Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies:

Sezondaki 4 maçın 3'ünü Thunder kazandı ancak Grizzlies, geçen sene konferans yarı finalinde karşılaştığı Thunder'ı 4-1 ile elemişti.

Ortalama 106,2 sayıyla "NBA'in en skorer 5'inci takımı" olan Thunder ile rakiplerine maç başına 94,6 sayı izni vererek "ligin en iyi 3'üncü savunma takımı" unvanını alan Grizzlies arasındaki seri, basketbolseverlere iki farklı oyun tarzını benimsemiş takımı izleme fırsatı sunacak.

2012'nin NBA finalisti Thunder, şampiyonluk, 1996'dan bu yana NBA'de mücadele eden Grizzlies ise ilk kez finale çıkmak istiyor.

Normal sezonda yakaladığı 32 sayı, 7,4 ribaunt ve 5,5 asist ortalamalarıyla sayı krallığını zirvede tamamlayan Thunder'ın yıldız oyuncusu Kevin DurantMVP ödülünün, Miami Heatli James ile birlikte en önemli adayı.

İyi bir ribaunt takımı olan Thunder karşısında Grizzlies'in all-star uzunları Zach Randolph ve Marc Gasol'ün sergileyeceği performans, serideki dengeler açısından önem taşıyor. 

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors:

Sezondaki 4 maçta 2-2 eşitlik var.

Ligdeki Türk basketbolculardan Hidayet Türkoğlu'nun da forma giydiği Clippers, 107,9 sayı ortalamasıyla "NBA'in en skorer takımı" olmasının yanı sıra 24,6 asist ortalamasıyla da "ligin en fazla asist yapan 3'üncü takımı" unvanının sahibi.

NBA'de 1971'den beri yarışan Clippers tarihinde ilk kez konferans yarı finalinden ötesini görmek istiyor.

Warriors8'inci sıradan play-off'a girip birinci sıradaki Dallas Mavericks'i elediği 2007, konferans yarı finalinde Spurs'e mağlup olduğu geçen sezondan sonra son 20 yılda 3'üncü kez play-off'a çıktı.

Clippers'ın all-star oyun kurucusu Chris Paul, maç başına yaptığı 10,7 asist ve 2.48 top çalma ortalamasıyla  iki alanda da normal sezonu lider bitirdi.

13,6 ortalamayla ribaunt kralı olan Clippers pivotDeAndre Jordan2.48 blok ortalamasıyla da "ligin en fazla blok yapan 3'üncü oyuncusu".

Kaburgasındaki kırık nedeniyle normal sezondaki son 2 maçta sahaya çımayan Warriors pivotAndreBogut'ın sağlık durumu önemli. Çünkü Bogut, takımının en fazla ribaunt (10,0) ve blok (1,8) ortalamasına sahip ismi.

Houston Rockets - Portland Trail Blazers

Sezondaki 4 maçta, milli basketbolcu Ömer Aşık'ın oynadığı Rockets'ın 3-1 üstünlüğü bulunuyor.

NBA severler bu eşleşmede, ligin en etikili hücum takımlarından ikisinin mücadelesine sahne olacak. Çünkü 107,7 sayı ortalamasına sahip Rockets, "ligin en skorer 2'nci", maç başına 106,7 sayı atan Trail Blazers ise "ligin en skorer 4'üncü" ekibi.

İki takım ribaunt konusunda da ligin en iyilerinden. Karşılaşma başına 46,4 ribaunt çeken Trail Blazers, normal sezonda "ligin en fazla ribaunt alan takımı" konumundayken, 45,3 ortalaması bulunan Rockets'ta "ligin en fazla ribaunt alan 4'üncü takımı".

Rockets ile Trail Blazers arasındaki bir diğer ortak noktada NBA'in en etkili "kısa-uzun kombinasyon"larından ikisini kadrolarında barındırması. Rockets'ın all-star oyuncuları James Harden ile Dwight Howard toplamda, 43,7 sayı, 16,9 ribaunt ve 7,9 asist ortalamasıyla oynarken, Trail Blazers'ın all-star ikilisi Damian Lillard ile LaMarcus Aldridge'in normal sezondaki ortalamalarının toplamı, 43,9 sayı, 14,6 ribaunt ve 8,2 asist oluyor.

Son 2 sezonun şampiyonu Heat

Geçen sezonun finalinde, San Antonio Spurs ile karşılaşan Miami Heat, evindeki oynanan ilk karşılaşmayı kaybetmesine rağmen San Antonio'daki 4. maçı kazanarak seriye 2-2'lik denge getirmişti. Spurs, evinde çıktığı sonraki maçı kazanıp 3-2 öne geçse de serinin son 2 maçı, final formatı gereği Miami'de oynanacağı için ipler hala Heat'in elindeydi.

Son saniyelerine 95-92 geride girdiği 6. maçı, Ray Allen'ın zor pozisyondayken kaydettiği 3 sayılık basketle uzatmaya götüren Heat, uzatma periyodu sonrası sahadan 103-100 galip ayrılarak seriyi eşitledi (3-3). Evindeki son karşılaşmayı da 37 sayı ve 12 ribaunt üreten LeBon James'in etkili oyunu sayesinde 95-88 kazanan Heat, üst üste 2'nci, toplamda 3'üncü şampiyonluğuna ulaştı.

Heat, 2012 NBA finalinde ise Batı şampiyonu Oklahoma City Thunder'ın evinde oynanan serinin 2'nci maçını kazanıp saha avantajını ele geçirdikten sonra evinde oynadığı 3 maçı da kazanarak şampiyon olmuştu.

Rakamlarla play-off

En çok şampiyonluk elde eden takımlar şöyle:

Boston Celtics:   17 kez

Los Angeles Lakers   16

Chicago Bulls   6

En çok şampiyonluk sevinci yaşayan oyuncular ise şöyle sıralanıyor:

Bill Russell (Boston Celtics)   11 kez

Sam Jones (Boston Celtics)   10

Tom Heinsohn (Boston Celtics)   8

K.CJones (Boston Celtics)   8

Tom "SatchSanders (Boston Celtics)   8

John Havlicek (Boston Celtics)   8

Hala forma giyenler arasında en çok şampiyonluk sevinci yaşayan oyuncu da şöyle:

Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)   5 kez

Derek Fisher (Oklahoma City Thunder)   5

Tim Duncan (San Antonio Spurs)   4

En uzun galibiyet serisi: San Antonio Spurs - 12 maç (1999)

En dominant play-off performansı: Los Angeles Lakers - 15 galibiyet / 1 mağlubiyet (2001)

Üst üste en fazla play-off'a katılma rekoru:

Syracuse Nationals (Philadelphia 76ers) - 22 sezon (1950 ile 1971 sezonları arasında)

Portland Trail Blazers - 21 (1983 ile 2003 sezonları arasında)

Utah Jazz - 20 (1984 ile 2003 sezonları arasında)

Boston Celtics - 19 (1951 ile 1969 sezonları arasında)

San Antonio Spurs - 17 (1998 sezonundan beri)

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
NBA
Bu haberi paylaşın