Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,221.26
ETH/USDT
3,568.60
BTC/USDT
70,900.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Rusya petrol fiyatlarını yükseltmeye çalışıyor'

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Özdemir, Rusya'nın, Suriye'ye müdahalesinin amaçlarından birinin, petrol fiyatlarını varil başına 60 dolar seviyesine çıkartmak olduğunu söyledi.

07.10.2015 - Güncelleme : 08.10.2015
'Rusya petrol fiyatlarını yükseltmeye çalışıyor'

ANKARA - EMRE GÜRKAN ABAY

Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Rusya'nın, Suriye'ye askeri müdahalesinin arkasındaki temel amaçlardan birinin, petrol fiyatlarını varil başına 60 dolar seviyesine çıkartacak uluslararası kriz ortamını yaratmak olabileceğini iddia etti. 

Özdemir, AA muhabirine, petrol fiyatlarının daha çok finansal piyasalardaki dengelerle belirlendiğini belirterek, "Ruslar da bu gerçeği bildiklerinden, yani fiziki arz-talep üzerindeki değişimlerden umutsuz olduklarından finansal piyasaları etkileyebilecek sansasyonel uluslararası kriz ortamına oynuyor olabilirler" şeklinde konuştu. Özdemir, Ruslar açısından en önemli konulardan birinin, petrol fiyatlarının varil başına 45 dolardan tekrar 60 dolara tırmanmasını sağlayacak uluslararası konjonktürün oluşumunu yaratmak olduğunu savundu.

"Rusya, Suriye’deki tutumuyla Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'de kalmış olan tek müttefikini terk etmeyeceği mesajını dünya kamuoyuna verdi" ifadelerini kullanan Özdemir, şunları kaydetti:

"Rusya, enerjide söz sahibi olmak istiyor"

Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü politikayla, ülkede yaşanacak olası bir bölünmenin ardından Esad’ın kontrolünde Akdeniz çıkışını tutmayı amaçladığını savunan Özdemir, “Böylece ileride oluşabilecek Irak, İran ve diğer bölge Kürtlerinin elindeki petrol ve gaz rezervlerinin kendi kontrolünde olmasını sağlayacak bir açılıma imza atıyor. Bu nedenle IŞİD’i vurma bahanesiyle diğer muhalif güçleri de vuruyor" dedi.

Özdemir, Ukrayna başta olmak üzere diğer dünya meselelerinde Rusya’nın Batı'ya karşı pazarlık kozunu artırmaya çalıştığına işaret ederek, içeride de Putin rejiminin, kendi açısından ayakta kalması için rasyonel bir hamle yaptığını savundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.