Dünya, Analiz

'Rusya 'güvenli bölge' tezini sabote ediyor'

Rusya, Halep'in kuzeyindeki sivil yerleşim yerlerine ve Azez'de insani yardım tırlarına yönelik hava saldırılarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu "güvenli bölge" tezini engellemeye çalışıyor.

Hasan Özkal  | 01.12.2015 - Güncelleme : 01.12.2015
'Rusya 'güvenli bölge' tezini sabote ediyor'

Gaziantep

GAZİANTEP

Rusya, Halep'in kuzeyindeki sivil yerleşim yerlerine ve Azez'de insani yardım tırlarına yönelik hava saldırılarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu "güvenli bölge" tezini engellemeye çalışıyor. 

Suriye'deki iç savaştan kaçan masum insanlara kucak açan Türkiye, yaklaşık 2,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Sığınmacıların her türlü sorunuyla yakından ilgilenen ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye, aynı zamanda 5 yıldır devam eden savaşın sona ermesi ve kalıcı barışın sağlanması amacıyla uluslararası alanda diplomasi yürütüyor. 

Terör örgütü DAEŞ'in Suriye'deki etkinliğini artırması ise bu ülkedeki dengeleri yeniden değiştirdi. Bunu fırsat bilen terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, bu ülkedeki Türkmen ve Arapları tehcire zorladı. Bu durum, Suriye'den Türkiye'ye göçü artırdı. 

Suriye halkının ülkelerinde güvenli alanda yaşamasını arzulayan Türkiye, bu amaçla Cerablus-Azez hattında "güvenli bölge" önerisinde bulundu.

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler nezdinde diplomatik girişimlerini artıran Türkiye, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki Cerablus, Azez ve çevresinin bir bölümünü elinde bulunduran DAEŞ'in buradan uzaklaştırılarak bölgenin güvenli hale getirilmesi için çaba sarf etti.

İç savaşın başladığı günden itibaren Esed rejiminin yanında duran Rusya ise DAEŞ ile mücadele görüntüsü altında Suriye'deki askeri gücünü artırdı. Rusya, Lazkiye'deki askeri üsse ilaveten Suriye'ye yeni savaş uçakları gönderdi ve eylülden bu yana da DAEŞ ile mücadele görüntüsü altında sivil yerleşim alanlarını ve ılımlı muhaliflerin kontrolü altında bulunan kentleri bombalamaya başladı. 

Güvenli bölge tezine karşı olduğu bilinen Rusya, Türkiye hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'nin kuzeyinde sivillere ve insani yardım araçlarına yönelik hava saldırılarıyla gerçek niyetini gösterdi.

"Güvenli bölge olursa bazı insanlar Suriye'ye dönebilir"

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı ve Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Muhammed Vecih Cuma da Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge tezinin Suriye halkı için çok önemli olduğunu vurguladı. 

Rusya'nın güvenli bölgeye karşı durduğuna dikkati çeken Cuma, şunları kaydetti:

"İnsanlarımızın topraklarında güvenli ortamda hayatlarını devam ettirmelerini istiyoruz. Rusya ise DAEŞ'i bahane ederek Azez'i vuruyor. Türkiye, 2,5 milyon Suriyeli'ye kucak açtı. Bu konuda dünyaya örnek oldu. Güvenli bölge olursa bazı insanlar Suriye'ye dönebilir."

Muhabir: Hasan Özkal


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.