Dolar
32.49
Euro
34.88
Altın
2,327.90
ETH/USDT
3,168.80
BTC/USDT
64,818.00
BIST 100
9,716.77
Dünya

Peşmerge'den Sincar'a geniş çaplı operasyon

IKBY Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon devam ediyor.

Muhammet Kurşun, Hamit Hüseyin  | 12.11.2015 - Güncelleme : 12.11.2015
Peşmerge'den Sincar'a geniş çaplı operasyon

Erbil

MUSUL

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon devam ediyor.

Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Peşmerge güçleri sabah saatlerinde başladığı operasyonda güney, kuzey ve doğu olmak üzere 3 koldan ilçe merkezine giriş yaptı ve kaymakamlık binasını ele geçirdi. Ardından ilçe merkezini 4 taraftan kuşatma altına alarak DAEŞ'e gidecek yardımların önünü kesti. 

Stratejik öneme sahip Musul-Rakka güzergahı, Telafer-Sincar ana yolu, Umul Şebab köprüsü ve Sincar çimento fabrikasını ele geçiren Peşmergenin ilerleyişine devam ettiği belirtildi.

İntihar saldırısı düzenlemek üzere hazırlanan 7 bomba yüklü aracın da Peşmerge güçleri ve koalisyon güçlerine ait uçaklar tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Kaynaklar, planın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ve ilçenin yarısından fazlasının Peşmerge güçlerinin elinde olduğunu açıkladı.

 Peşmerge Güçleri Komutanı ve Mesut Barzani'nin kardeşi Sihat Barzani, çatışmalarda yaklaşık 100 DAEŞ militanının öldürüldüğünü belirterek, "Gerekli olanı yaptık ve Şengal'i DAEŞ'in elinden kurtardık. Bu nedenle tüm Yezidileri ve Kürt halkını tebrik ediyorum" dedi.

'Musul’un kurtarılmasının ilk adımı'

Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo da operasyonun Sincar'ın 40 kilometre doğusundaki Telafer ilçesini de kapsayabileceğini ifade etti.

Bu arada Musul Valisi Nufeyl Hamadi Sultani, Peşmergenin operasyonunun, "Musul’un kurtarılmasının ilk adımı" olduğunu ifade etti.

'Operasyona sadece Peşmerge katılıyor'

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Şengal operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz" dedi.

IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki ise PKK militanlarının operasyona katıldığı yönündeki iddiaları reddederek, "Mesut Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır" ifadesini kullandı. 

IKBY hükümeti ve Peşmerge güçlerinin, Sincar operasyonunun Musul'la eşzamanlı yapılmasını hedeflediğini ancak Irak ordusunun hazır olmaması nedeniyle bunun gerçekleşemediğini belirten Yaver, "Eğer Musul daha önce kurtarılmış olsaydı DAEŞ teröristleri Şengal'i terk etmek zorunda kalacaktı. Bu şekilde Peşmergenin de hiçbir kaybı olmazdı. Fakat biz Şengal operasyonunu daha erken başlatmak zorunda kaldık" dedi.

Arap basınının IKBY'nin İsrail'den silah aldığı yönündeki iddialarına ilişkin olarak da Yaver, "İsrail ile gizli ve açık hiçbir ilişkimiz yoktur. Bu ülkeden silahın gelebileceği hiçbir yol da bulunmuyor" dedi.

Sincar Irak-Suriye sınır noktasında stratejik bir bölge

AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre Kürtlerin Şengal, Arap ve Türkmenlerin ise Sincar olarak isimlendirdiği bölge, doğuda Telafer ve Musul'u elinde bulunduran DAEŞ için önemli bir nokta. DAEŞ militanları, Suriye'deki lojistik desteğinin bir kısmını Sincar üzerinden sağlıyor. Sincar'ın düşmesi 40 kilometre doğuda DAEŞ'in elinde bulunan Telafer'in kurtarılması için önemli bir kapı açıyor. Türkmen halkın yaşadığı Telafer'in Irak güvenlik güçlerinin eline geçmesi ise Musul'un batı yönünden tamamen kuşatma altına alınması anlamına geliyor. Bu şekilde Musul'a yönelik düzenlenecek bir operasyonda Irak ordu güçleri ve Peşmergeler, batı yönünden Musul'u tamamen kuşatma altına alabilecek.

Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi hala DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.

'40 hava saldırısı düzenlendi'

ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerinin karadan başlattığı Sincar'ı DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek verdi. Sincar operasyonu kapsamında son 24 saat içinde bölgede 40 hava saldırısı düzenlendi" bilgisini paylaştı. 

Sincar'da başlatılan operasyonun amacına da değinen McGurk açıklamasında, "Suriye ve Irak'ta başlatılan operasyonların amacı teröristlerin Musul ile Rakka arasındaki temasını en aza indirmek" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın