Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.10
BTC/USDT
70,053.00
BIST 100
9,072.49
Dünya

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Elimizdeki bilgiler Türkiye'nin bilgilerinin doğruluğunu gösteriyor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlal etmesiyle ilgili, "Elimizde olan bilgi Türkiye'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor" dedi.

24.11.2015 - Güncelleme : 25.11.2015
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Elimizdeki bilgiler Türkiye'nin bilgilerinin doğruluğunu gösteriyor

BRÜKSEL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, "Elimizde olan bilgi, diğer müttefiklerle uyumlu ve Türkiye'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor" dedi. 

NATO Konseyi'nin Türkiye'nin talebi üzerine yaptığı olağanüstü toplantı, yaklaşık bir saat sürdü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile üye ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye, uçağın düşürülmesiyle ilgili bilgilendirme yaparak, uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiği gösteren radar izleri ve diğer bilgileri üye ülkelerle paylaştı. 

Stoltenberg, toplantı sonunda düzenlediği basın toplantısında, daha önce Rusya'nın NATO sınırı yakınlarındaki askeri faaliyetlerine yönelik endişesini dile getirdiğini hatırlatarak, "Daha önce defalarca Türkiye ile dayanışma içinde olduğumuzu ve NATO müttefiki Türkiye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğimizi deklare ettim. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Ankara ve Moskova arasında daha fazla temas kurulmasını isteyen NATO Genel Sekreteri, "Sakin olunması ve tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapıyorum. Diplomasi ve gerilimin düşürülmesi durumun çözümü için önemli" ifadesini kullandı. 

Stoltenberg, Türkiye'nin, uçağın Tük hava sahası üzerinde düşürüldüğü yönündeki açıklamasına dair soruya, "Elimizde olan bilgi, diğer müttefiklerle uyumlu ve Türkiye'nin bilgilerinin doğru olduğunu gösteriyor" yanıtını verdi.  

Gerilimin artması durumunda NATO'nun pozisyonun ne olacağına dair bir soru üzerine Stoltenberg, "Bu ciddi bir durum. Hepimiz gerilimin düşmesine katkı sağlamalıyız. Ankara ve Moskova arasındaki irtibatı memnuniyetle karşılıyorum" değerlendirmesinde bulundu.  

 Stoltenberg, benzer olayların gelecekte yaşanmaması için de mekanizmaların güçlendirilmesine çalışılması gerektiğini söyledi. 

"Rusya'nın da hedefinde DAEŞ olmalı"

Stoltenberg, ayrıca, "Rusya'nın da hedefinde DAEŞ olmalı. Rusya'nın Suriye'de vurduğu yerlerde DAEŞ bulunmuyor. Ortak düşman DAEŞ'le mücadeleyi güçlendirecek her türlü çabayı memnuniyetle karşılarız" dedi. 

Stoltenberg, Rusya ile NATO arasında şu ana kadar doğrudan irtibat olmadığını ancak Ankara üzerinden dolaylı bir temasın bulunduğunu kaydetti. 

Genelkurmay Başkanlığı, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına, beş dakika içinde 10 kez ikaz edilmesinin ardından, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı iki F-16 tarafından müdahalede bulunulduğu açıklamıştı.

Muhabir: Hasan Esen

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.