Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,567.10
BTC/USDT
70,814.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Kuzey Irak'ta başkanlık krizinin neden olduğu gerginlik sürüyor

Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde başkanlık krizini protestoyla başlayan eylemler devam ediyor.

08.10.2015 - Güncelleme : 08.10.2015
Kuzey Irak'ta başkanlık krizinin neden olduğu gerginlik sürüyor

SÜLEYMANİYE

Irak'ın Süleymaniye kentinde başkanlık krizini protestoyla başlayan eylemler devam ediyor. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresine ilişkin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi arasında başlayan siyasi gerginlik sokağa yansıdı. 5 büyük siyasi partinin, Süleymaniye'deki bir otelde başlayan 9'uncu başkanlık krizini ele alma toplantısı, dışarıda düzenlenen protesto gösterilerinin gölgesinde yapıldı.

Otelin önünde başlayan, ardından polisin müdahalesiyle cadde ve sokaklarda devam eden eylemler, Süleymaniye'de hayatı durma noktasına getirdi. "Siyaset çöktü", "Halkı bezdirdiniz" şeklinde sloganlar atarak bir an önce başkanlık krizinin çözüme kavuşturulmasını isteyen göstericiler, yolları trafiğe kapattı, lastik yaktı. Eylemciler, polisin müdahalesine taşlarla karşılık verdi. Olaylarda bazı basın mensupları ve vatandaşlar yaralandı. Zor durumda kalan polisler zaman zaman havaya ateş etti. 

Göstericiler, başkanlık krizinin ele alındığı toplantıdan sonuç çıkmadığı sürece eylemlerine devam edeceklerini duyurdu. 

KDP, KYB, Goran, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komel İslam) temsilcileri, başkanlık krizini çözmek için bugün Süleymaniye'de 9'uncu kez toplanmıştı. Sabah başlayan toplantı devam ediyor. Toplantının ardından açıklama yapılması bekleniyor.

Kürt bölgesinde Mesut Barzani'nin görev süresi uzatılsa da bundan sonraki başkanlık seçiminin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair hususların netleştirilmesi için siyasi partiler arasındaki uzlaşma toplantıları sürüyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), bölgesel başkanın halk tarafından seçilmesini ve yetkilerinin korunmasını isterken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi, başkanın parlamentoda seçilmesini ve yetkilerinin kısıtlanmasını talep ediyor.

Muhabir: Salih Bilici

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın