Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.45
ETH/USDT
3,553.40
BTC/USDT
70,813.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

İsrail askerleri gerçek mermiyle saldırdı

İsrail askerlerinin Batı Şeria'da Filistinli gruplara gerçek ve plastik mermilerle müdahale etmesi sonucunda onlarca kişi yaralandı.

04.10.2015 - Güncelleme : 05.10.2015
İsrail askerleri gerçek mermiyle saldırdı

RAMALLAH

Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında çıkan olaylarda onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Tarif Aşur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nablus'un Avrif beldesinde çıkan arbedede İsrail askerlerinin kullandığı gerçek ve plastik mermiler sonucu yaralanan 8 Filistinlinin, Nablus'taki Rafidya Devlet Hastanesine kaldırıldığını söyledi. 

Yaralıların durumunun hafif olduğunu belirten Aşur, göz yaşartıcı gaz sonucu boğulma tehlikesi geçiren onlarca kişiye de ilk yardım ekiplerinin olay yerinde müdahale ettiğini kaydetti. 

Ayrıca, El-Halil kentinin Babu ez-Zaviye Mahallesinde çıkan çatışmalarda da 1 kişinin yaralandığı, polisle Filistinliler arasında çıkan arbedede çok sayıda kişinin atılan gazdan etkilendiği belirtildi.  

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin, El-Halil'deki El-Arrub Mülteci Kampı'na düzenlediği baskın sırasında da Filistinlilerin taş atarak karşı koyduğunu, çıkan çatışmalarda vücuduna plastik mermi isabet eden 5 kişinin yaralandığını ifade etti. 

Ramallah'ın Silvan ve Bitunya beldelerinde, Ramallah ile Kudüs arasında yer alan Kalendiya askeri kontrol noktası yakınlarında ve Doğu Kudüs'teki Ebu Dis beldesinde de İsrail askerlerinin attığı gaz sonucu onlarca kişinin boğulma tehlikesi geçirdiği kaydedildi.

İsrail askerlerinin, sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Cenin, El-Halil ve Nablus kentlerinde düzenlediği baskınlarda da en az 30 kişinin yaralandığı, 3 kişinin de gözaltına alındığı bildirilmişti.

"Kudüs'te güvenliğin sağlanması için tedbirler alınacak"

Öte yandan, İsrail İç Güvenlik Bakanı Gilad Ardenne, İsrail Devlet Radyosu'na verdiği demeçte, "Kudüs çevresinde güvenliğin artırılması için önlemler alındı. 300 sınır muhafızı bölgede konuşlandırıldı. Gözaltı operasyonları için özel polis gücü gönderildi" dedi.

İsrail kimliği taşımayanların Eski Şehir'e giremeyeceğini belirten Ardenne, Kudüs'te iç güvenliğin hedef alındığını ve bir halk terörüne şahit olduklarını iddia ederek "Filistinlilerin eylemlerini başarısızlıkla sonuçlandırmak için çeşitli çalışmalar yapılmalı" diye konuştu.

Ramallah'ta 10 Filistinli yaralandı

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde de askerler ile Filistinliler arasında arbede çıktı. İsrail askerleri, olay yerinde toplanan grubu dağıtmak için plastik ve gerçek mermi ile göz yaşartıcı gaz kullandı.

Olaylarda yaralanan 10 Filistinli, Ramallah Tıp Kompleksine kaldırıldı.

Batı Şeria'da bir Filistinli öldürdü

Öte yandan, Batı Şeria'nın Tulkerm kentinde bir Filistinliyi vurarak öldürdüğü bildirildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria'nın Tulkerm kentinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında yaşanan arbedede askerler, gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olayda karnına isabet eden kurşun nedeniyle Huzeyfe Süleyman (18) adındaki bir Filistinli genç, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Müdahalede ayrıca 3 kişi, gerçek merminin isabet etmesi sonucu yaralanırken çok sayıda Filistinli, İsrail polisinin attığı gaz bombalarından etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdi.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin, İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor. 

Muhabir: Qays Abu Samra, Zeynep Tüfekçi-Ala er-Rimavi 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın