Dolar
32.34
Euro
35.10
Altın
2,233.22
ETH/USDT
3,561.60
BTC/USDT
70,700.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'İran nehirlerimizi kurutmak istiyor'

IKBY Parlamentosu Belediyeler Komisyonu Başkanı İnayet, "İran, insanlık dışı bir planla kadim bir tarihe sahip olan nehirlerimizi kurutmak istiyor" dedi.

Muhammet Kurşun  | 01.12.2015 - Güncelleme : 01.12.2015
'İran nehirlerimizi kurutmak istiyor'

Süleymaniye

SÜLEYMANİYE - Muhammet Kurşun

İran'ın kurduğu barajlar nedeniyle Irak'ın Süleymaniye, Halepçe ve Diyala ilinde su debisi azalan nehir ve akarsular kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, su krizinin önüne geçmek için konuya ilişkin inceleme başlattı. 

IKBY Parlamentosu Belediyeler Komisyonu Başkanı Hacı Ömer İnayet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın, Irak'a akan tüm su kaynaklarını kontrol etmek istediğini belirterek, "İran, insanlık dışı bir planla kadim bir tarihe sahip olan nehirlerimizi kurutmak istiyor. İran; Şaho, Hawraman, Şinuri, Dalaho, Koyle, Makuvan, Bemo, Zimnako, Balamo, Suren ve Milekeve dağlarından akıp gelen su kaynaklarını tamamen kontrol altına almak istiyor" dedi. 

"İran'ın kendi topraklarından Irak'a akan tüm kaynakları kurutmak için çabaladığını" iddia eden İnayet, "Plan çerçevesinde Diyala'nın Hanekin ilçesindeki Elvend Nehri, Halepçe ilindeki Sirvan Nehri, Derbendihan ilçesindeki baraj, Kaladize ilçesindeki Zey Nehri, Dukan ilçesindeki baraj ve Penciven ilçesindeki Hoşyari Nehri tamamen kurutulacak" ifadelerini kullandı. 

Uluslararası sözleşmelere göre nehirler üzerinde barajların kurulabileceğini ancak İran'ın uyguladığı planın komşuluk ve devlet ciddiyetiyle bağdaşmadığını anlatan İnayet, "İran, Irak ve Kürdistan bölgesi halkına karşı komşuluk hukukuna yakışmayan muamelede bulunuyor. İran, nehirlerinin yönünü kendi tarafına çekmek ve Kürdistan bölgesine doğru gelen tüm suları kurutmak istiyor" diye konuştu. 

IKBY Parlamentosu Su Kaynakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Garip Penciveni de gelecek hafta Bağdat'a gideceklerini ve Irak hükümetiyle konuyu görüşeceklerini aktardı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın