Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı : Uluslararası Af Örgütü'nün raporundaki iddiaları ciddiye alıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Uluslararası Af Örgütü'nün, Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin savaş suçuna varan uygulamaları hakkındaki raporunda yer alan iddiaları ciddiye aldıklarını söyledi.

Tuğrul Çam  | 14.10.2015 - Güncelleme : 15.10.2015
ABD Dışişleri Bakanlığı : Uluslararası Af Örgütü'nün raporundaki iddiaları ciddiye alıyoruz

WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Af Örgütü'nün PYD ile askeri kanadı YPG'nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğine dair raporunu değerlendirdi.

AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Toner, "Bu iddia ve suçlamaların bazılarına baktığımızda tabii ki bunları ciddiye alıyoruz. Bunların gerçek ya da güvenilirliğinin olup olmadığından emin olmak istiyoruz. Bu bölgeleri idare edenlere, bunu kapsayıcı şekilde ve etnik ayrım yapmaksızın tüm gruplara saygı duyarak yapmaları çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Toner, "DAEŞ karşıtı güçlerin kurtarılmış bölgelerin idaresinde toplu çabalarının yönetimin kapsayıcı olması, yerel halkın ve mülkün korunması, asıl amacımız olan sığınmacıların geri dönmesi, insan haklarının korunması bakımından önemine inanıyoruz" diye konuştu.

Konunun DAEŞ'ten alınan bölgelerin elde tutulması ve istikrara kavuşması açısından hayati önem taşıdığını vurgulayan Mark Toner, "Bu nedenle iddiaları ciddiye alıyoruz. Tüm aktörlere böyle bir davranış şeklinin kabul edilemez olduğunu açıkça ifade etmiştik. İddialarda doğruluk payı olup olmadığını belirlemek için tüm suçlamaları yakından inceleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Toner, Suriyeli muhaliflere yapılan askeri malzeme yardımı konusunda konuşurken de yardımın DAEŞ ile mücadele eden Suriyeli Arap gruplara yapıldığını ve hafif silah mühimmatı içerdiğini kaydetti. Bu grupların liderlerinin taramadan geçirildiği bilgisini veren Toner, "ABD Türkiye'nin endişeleri nedeniyle mi PYD'den uzak duruyor?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"PYD'nin DAEŞ'e karşı etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak daha önce de açıkça belirtmiştik, biz PYD'nin hiçbir şekilde yarı özerk bir PYD bölgesini ya da kendi yönetimini kurmasını tanımıyoruz. Biz Suriye'nin birliğine ve toprak bütünlüğüne bağlıyız. Türkiye ile de sürekli diyalog ve istişare içindeyiz. Türkiye'nin kendi endişelerini, sınır hattındaki güvenlik endişelerini anlıyoruz. Bu tür istişarelere de devam edeceğiz."

Muhabir: Tuğrul Çam

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.