Dolar
32.52
Euro
35.17
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.30
BTC/USDT
70,675.00
BIST 100
9,079.97
Dünya, arşiv

Kıyamete kadar beraberiz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yemen'de Türk şehitliğini ziyaret etti, açılışlara katıldı. Yemen Başbakanı Basendva, "Kıyamet Günü'ne kadar beraberiz" dedi.

21.10.2012 - Güncelleme : 21.10.2012
Kıyamete kadar beraberiz

SANA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yemen'in başkenti Sana'da Türk şehitliğini ziyaret eti. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, gönüllerinden, vicdanlarından aldıkları bir talimatla buralara gelip, buraların sömürgecilerin eline düşmemesi için Yemen'de toprağa düşen 300 bine yakın şehide Anadolu'dan selam getirdiklerini belirtti.

Davutoğlu, "Bu selam verdiğimiz şehitlerimize seslenerek, diyoruz ki; Sizlerin bu topraklarda feda ettiğiniz kanlar ve canlar karşılıksız kalmamıştır. Sizlerin torunları bu kez ezeli ve ebedi kardeşleri olarak gördükleri Yemenlilerle birlikte geleceğe yürümek için gelmişlerdir" diye konuştu.

Yemen'de şehit olan Türklerin büyük mücadeleler verdiğini ifade eden Davutoğlu, "Ama hiçbir zaman yönlerini ricata dönmemişler. Şehit düşmüşler ama dönmeyi düşünmemişler. Çünkü onlar için bu topraklar da aynen Anadolu gibi vatan toprağı, aziz vatan toprağı olarak görmüşler" dedi.
Davutoğlu, aziz şehitlere de "Sizin emanetinize sahip çıkacağız'' diye seslendi.
Törende, iki ülkenin milli marşları çalındı ve şehitlerin ruhu için Kur'an-ı Kerim okundu.

Türk Okulu'nu açtı

Yemen Başbakanı Muhammed Salem Basendva ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, daha sonra Uluslararası Yemen Türk Okulu'nun Sana Kompleksi'ni açtı.
Başbakan Basendva, "Allah bizi buluşturuncaya kadar, Kıyamet Günü'ne kadar hep birlikte olacağız" dedi.

Herhangi bir Arap lider bunu yaptı mı?

Türkiye'nin Somali'ye de yardım elini uzattığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesiyle birlikte oraya gittiğini anımsatan Basendva, "Herhangi bir Arap lider bunu yaptı mı? Soruyorum size" dedi.

Yemen'in başarısı Türkiye'nin başarısı

Davutoğlu ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 75 milyon Türk'ten bir mesaj getirdiğini ifade etti, "Bu mesaj şu: Tarihte olduğu gibi biz bu zor günde de Yemenli kardeşlerimizin yanında olacağız. Yemen'in başarısını kendi başarımız, üzüntüsünü kendi üzüntümüz sayacağız" diye konuştu.
"Şehitlerimizin kanı ne kadar aziz ve mübarek ise bu kampüsü Yemen'e inşa etmek için ter döken kardeşlerimizin teri de o derece aziz ve mübarektir" diyen Davutoğlu, bu okullarda Türk-Yemen dostluğunu ebediyete taşıyacak nesiller yetişeceğini söyledi.

TİKA ofisini açtı

TİKA'nın Sana Ofisi'nin açılışını da yapan Davutoğlu, ''Yemen'de ulusal uzlaşı konusunda Türkiye'den ne talep edilirse yardım etmeye hazırız" diye konuştu.

İstihbaratın ABD'den geldiği iddiası

Gazetecilerin, bildirim dışı malzeme taşıdığı için Esenboğa Havaalanı'na indirilen Suriye uçağıyla ilgili istihbaratın ABD'den geldiği haberine ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Basın yayın organları üzerinden değil, bu konuları doğrudan resmi makamlar üzerinden konuşmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Verimli görüşmeler oldu

Davutoğlu, ''Sayın Başbakan ve diğer bütün görevdeki yetkililerin de bu geçiş sürecine ne kadar önem verdiklerini bir kez daha gördüm. Hiç kimse elindeki gücü muhafaza etmeyi öne çıkarmıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın kendisine görüşmeleri bütün siyasi kesimlerle yapmasının faydalı olacağını ifade ettiklerini belirten Davutoğlu, ''Tabii çok zorlukları var Yemen'in ama şimdi, Yemen'e geldikten ve bütün bu görüşmeleri yaptıktan sonra, geleceğe daha ümitvar baktığımı söyleyebilirim'' diye konuştu.

 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın