Dolar
32.53
Euro
34.88
Altın
2,332.24
ETH/USDT
3,150.40
BTC/USDT
64,400.00
BIST 100
9,716.77
Dünya, arşiv

Hama katliamı sürüyor

Suriye güvenlik güçlerinin Tireymse beldesine ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda ölü sayısı 267'ye yükseldi.

13.07.2012 - Güncelleme : 13.07.2012
Hama katliamı sürüyor

ŞAM

Suriye'nin iç kesimlerinde yer alan Hama'nın Tireymse beldesine gerçekleşen katliamda ölü sayısı artıyor.
Suriye Genel Devrim Konseyi, güvenlik güçlerinin Tireymse beldesine ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda, ölü sayısı 267'yi geçtiğini belirtti. Konsey, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı çok sayıda Suriyelinin boğazları kesilerek veya idam edilerek katledildiklerini açıkladı.
Yakılarak öldürülenlerin de bulunduğunu aktaran Konsey, ailelerin tarım alanlarında ve Asi Nehri'nde ölenlerin cesetlerini aradıklarına değinerek, köyün güvenlik güçlerince kuşatıldığını, telefon ve elektriklerinin kesildiğini ileri sürdü.
Konsey, 300'den fazla yaralının olduğunu ve acil tıbbi yardıma ihtiyaçlarının bulunduğunu duyurdu.
Köy camisine 150'den fazla cesedin getirildiğine dikkati çeken Konsey, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.
Şam, Halep, İdlib ve Haseke'de protesto gösterileri düzenleniyor.
Hama'da 30 yıl önce yapılan katliamda da 40 bin civarında Suriyeli öldürülmüştü.

Diğer şehirlerde de durum aynı
Ülkenin kuzeyinde yer alan İdlib'te 13, Halep'te 10, başkent Şam'ın banliyölerinde 8, Humus'ta 5, Dera kentinde 4, Deyr Ez Zor'da 2, Lazkiye ve Hama'da birer olmak üzere ülke genellinde güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonlarda açılan ateş sonucu ölenlerin sayısı 44'e ulaştı.
Suriye resmi haber ajansı SANA ise ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, katliamdan silahlı muhalifleri sorumlu tuttu.

Esed rejimiyle diyalog mümkün değil
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Abdülbasid Seyda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son katliamın Esed rejimiyle diyaloğun mümkün olmadığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti.  
Seyda, Tireymse köyünde  yaşananların ne ilk ne de son katliam olacağını belirterek, ''Uluslararası toplum Esed yönetimine zaman tanıdıkça, Rusya, Çin ve İran yönetimi destek verdikçe rejim, katliam yapma konusunda daha da cesaretlenecek'' dedi.
Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski Genel Sekreteri ve SUK üyesi Heysem Malih de, ABD ve Batı ülkelerini yeterince duyarlı olmamakla suçlayarak, "Suriye'de çıkarları bulunmadığı için halkın katledilmesine göz yumuyorlar" diye konuştu.
Eski SUK Başkanı Burhan Galyun ise, Rusya'nın desteğinin Esed rejimini katliam yapma konusunda cesaretlendirdiğini öne sürdü.


BM Gözlemci Heyeti'nin Tireymse'ye girişi engellendi
Hama'daki katliama ilişkin bilgi almak ve gözlem yapmak isteyen Suriye'deki BM Gözlemci Misyonu (UNSMIS) Heyeti'nin, Tireymse'ye girişine izin verilmediği belirtildi.
Aktivist Musab Hamadi, halkın tarlalarda ve Asi Nehri'nde yakınlarının cesetlerini aradığını, köyde bulunan 2 doktorun da yaralılara yardım etmemesi için güvenlik güçlerince öldürüldüğünü öne sürdü.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın