Dünya, arşiv

'Sığınmacı kamplarının bulunduğu ülkelere yardım yapılmalı'

Visegrad Grubu üyesi ülkeler sığınmacı kamplarının bulunduğu Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere finansal ve maddi yardım yapılmasını istedi.

05.09.2015 - Güncelleme : 05.09.2015
'Sığınmacı kamplarının bulunduğu ülkelere yardım yapılmalı'

PRAG

Visegrad Grubu üyesi ülkeler Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya, sığınmacı kamplarının bulunduğu Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere finansal ve maddi yardım yapılmasını istedi.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Slovakya Başbakanı Robert Fico ve Polonya Başbakanı Ewa Kopacz'ın bir araya geldiği toplantının ardından Visegrad Grubu internet sitesinde ortak deklarasyon yayımlandı.

Gruba üye ülkelerin Avrupa Birliği (AB) müktesebatından doğan sorumlulukları yerine getirmeye devam ettikleri belirtilen deklarasyonda, "Visegrad grubu ülkeleri, mevcut durumda en büyük aciliyetin, AB'nin etkili ortak eyleme dönüşecek yapıcı diyaloğa odaklanmak zorunda olduğunu ve karşılıklı suçlamalardan kaçınması gerektiğini belirtir" denildi.

Bütün AB üyesi ülkelerin büyüyen kaçak göçmen ve sığınmacı sorununa etkili ve uzun dönemli çözümü bulmak için yardımcı olması gerektiği vurgulanan deklarasyonda, haziran ayında varılan AB Ortak Eylem Planı'nın yeterli olduğu ancak uygulanmadığı kaydedildi.

AB Ortak Eylem Planı'na daha fazla katkı sunmak ve angajmanı genişletmek için hazır oldukları ifade eden Visegrad ülkeleri, yetimlere, yaralılara, çocuklu ailelere, sığınmacı kamplarının bulunduğu Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere finansal ve maddi yardım, işbirliği ve istikrarı amaçlayan projelere destek verilmesi ve AB dış sınırının korunmasını istedi.

Visegrad kota sistemine karşı

Visegrad Grubu'nun özellikle Almanya, Fransa ve Avusturya tarafından desteklenen sığınmacıların adil bir şekilde üye ülkelere dağıtılmasını öngören zorunlu kota planına karşı çıktığı belirtilen deklarasyonda, "AB dayanışma önlemlerinin gönüllük esasına dayanan doğasını koruyarak, her üye ülke kendi tecrübesini, pratikleri ve erişilebilir kaynakları inşa etmelidir. AB Konseyi'nin prensip olarak anlaşılan önerilerine saygı duyulmalıdır, dayanışma önlemleri olarak zorunlu ve kalıcı kota uygulamasına yol açacak herhangi bir öneri kabul edilemezdir" denildi.

AB dış sınırı için etkin koruma

Deklarasyonda, AB ortak yaklaşımının, "Akdeniz'deki sınır kontrol önlemlerinin artırılması, AB dış sınırının etkili bir şekilde korunması, Dublin düzenlemelerinden doğan yükümlülüklerin uygulanması, Transit ülkelere sıcak noktalar kurulması, insan kaçakçılarıyla etkin mücadele, uluslararası toplumla işbirliği, Libya, Suriye ve Ortadoğu'daki sorunların çözümü için daha aktif katkı sağlanması ve Hedef ülke ve transit ülkelere yardımların artırılması" gibi konuları içermesi gerektiğine işaret edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın