Dolar
32.51
Euro
34.83
Altın
2,334.32
ETH/USDT
3,106.60
BTC/USDT
63,272.00
BIST 100
9,705.38
Dünya, arşiv

Saldırıya uğrayan mezarlıkta anma programı

Danimarka'nın Odense şehrindeki Korslökke mezarlığında Müslümanlara ait bölümün saldırıya uğramasının ardından, buraya defnedilmiş kişiler için geniş katılımlı bir anma programı düzenlendi.

03.09.2015 - Güncelleme : 03.09.2015
Saldırıya uğrayan mezarlıkta anma programı

KOPENHAG

Danimarka'nın Odense şehrindeki Korslökke mezarlığında Müslümanlara ait bölümün saldırıya uğramasının ardından, buraya defnedilmiş kişiler için geniş katılımlı bir anma programı düzenlendi.

Program, geçtiğimiz yıllarda uyum konularında yaptığı çalışmalar nedeniyle Müslümanların yoğunlukta yaşadığı Vollsmose semtinde yılın yurttaşı ödülüne layik görülen Abu Sultan Maweid'in konuşmasıyla başladı.

''Müslümanı, Yahudisi, Hristiyanı veya Budisti, herkes insandır. İnsanlara insan oldukları için saygı duymalıyız'' diyen Maweid, sakin davranılması ve polise yardımcı olunması konusunda çağrıda bulundu.

Program, sosyal medya üzerinden farklı kesimlerden herkesi törene davet eden Enhedslisten (Birlik Listesi) partisi Odense Belediye Meclisi Üyesi Brian Skov Nielsen'in konuşmasıyla devam etti. 

Nielsen, herkesi Müslümanlar ve mültecilerle dayanışmaya çağırdı. Nielsen, "Dün haberleri tararken böyle bir haberle karşılaştığımda adeta şoke oldum. Odense'de böyle bir şeyin olması beni çok derinden yaraladı ve açıkçası sinirlendirdi. Odense halkının karşı tutum göstermesi adına da böyle bir inisiyatif aldım'' diye konuştu. Nielsen daha sonra Odense'nin Sosyal Demokrat Belediye Başkanı Anker Boye'nin kalabalığa hitaben yazdığı mesajı okudu. 

Odense Müslüman Toplumu Sözcüsü Omar Bibi de ''Bu dini bir azınlığa yapılmış bir saldırı. Bu ayrıca tolerans ve birlikte yaşama yapılmış bir saldırı. Yan yana durmalıyız ve hep beraber tahammülsüzlüğe 'hayır' diye haykırmalıyız'' şeklinde konuştu.

Omar Bibi'nin konuşmasından sonra kalabalık, mezarlıkta yatanların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Anma töreni, katılımcıların mum yakması ve mezarlara çiçek bırakmasıyla sona erdi.

Anma törenine katılan Türkiye Diyanet Vakfına bağlı Odense Selimiye Camii Basın Sözcüsü Turan Kandemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Bu olayı ilk duyduğumda inanamadım. Danimarka'nın Odense şehrinde Müslüman mezarlığında böyle bir tahribatın yapılmasını olasılık dışı görüyordum ancak ne yazık ki böyle üzücü bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu gibi saldırılar insanlarımızın bu ülkede gömülme konusundaki güvenini sarsıyor. Bence bu gibi olaylardan sonra kendi ülkelerinde gömülmek isteyenlerin sayısı artacaktır'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın